China verdenkt Canadees stel van stelen staatsgeheimen

China doet momenteel onderzoek naar een Canadees stel, woonachtig in China, dat ervan verdacht wordt militaire en inlichtingengegevens te hebben gestolen en de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht. De Canadezen hebben een koffiezaak op de grens met Noord-Korea. Zowel het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken als staatspersbureau Xinhua heeft niet gezegd of het koppel vastzit.

Volgens de Canadese krant The Globe and Mail woont het stel, Kevin en Julia Dawn Garratt, al sinds 1984 in China. Het opende de koffiezaak, Peter’s Coffee, in Dandong in 2008. De stad vormt een toegangspoort tot Noord-Korea. Ze werkten daarvoor als leraren.

Het is onbekend waar het stel zich nu bevindt. Persbureau Reuters belde naar de koffiezaak, maar kreeg geen gehoor. De Canadese ambassade in China heeft berichten gehoord dat de twee Canadezen worden “vastgehouden” en is bezig nieuwe informatie te krijgen.

Levenslang of doodstraf

De wet rond staatsgeheimen in China is zeer breed en beslaat alles van data van bedrijfssectoren tot de exacte geboortedatum van leiders. Op de ernstigste overtredingen van de wet staat een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Hackers

De aankondiging van het onderzoek naar het stel komt een week nadat Canada Chinese hackers ervan beschuldigde te hebben geïnfiltreerd in een computernetwerk van het voornaamste onderzoeksorgaan van de regering.

    • Frank Huiskamp