Winst- en omzetdaling DSM

None
Foto ANP

Chemiebedrijf DSM heeft vorig kwartaal een lagere omzet en winst geboekt in vergelijking met een jaar eerder. De omzet daalde met 5 procent naar 2,29 miljard euro, de nettowinst zakte zelfs 30 procent in tot 78 miljoen euro. Dat heeft DSM vandaag bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma wijt een deel van de tegenvallende resultaten aan wisselkoerseffecten. Hij denkt dat de financiële resultaten over heel 2014 iets beter zullen worden, en zullen voldoen aan de „huidige marktverwachtingen”. DSM maakt veel verschillende producten, van voedingsingrediënten tot ingrediënten voor medicijnen, van kunststoffen voor verf tot textiel. Het onderdeel Nutrition, dat onder meer vitamines maakt, had 3 procent minder omzet en kwam uit op iets minder dan 1,1 miljard euro. Vooral in de Verenigde Staten viel de vraag naar voedingssupplementen tegen. DSM is sterk afhankelijk van voedingsmiddelenbedrijven als Unilever en Nestlé. Zij kopen ingrediënten in bij DSM. (NRC)