Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bestuurder dodelijke aanvaring Vinkeveen verdacht van doodslag

Agenten doen onderzoek bij een boot die betrokken was bij de aanvaring.
Agenten doen onderzoek bij een boot die betrokken was bij de aanvaring. Foto ANP/Petershotnews.nl

De bestuurder van de boot waarmee zaterdagavond op de Vinkeveense Plassen twee mannen werden doodgevaren wordt morgen voorgeleid. Hij wordt verdacht van doodslag, meldt de politie. Twee andere opvarenden die nog vastzitten komen later deze week vrij.

De 49-jarige bestuurder van de boot werd zondag met een 53-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Nieuwkoop aangehouden voor betrokkenheid bij het fatale ongeluk. De twee zitten niet meer vast, maar gelden nog wel als verdachten, schrijft persbureau Novum.

Technisch onderzoek in volle gang

Twee anderen, een 26-jarige vrouw en 30-jarige man uit Amstelveen die later zondag werden aangehouden, zitten nog in voorarrest voor verhoor. Zij worden niet voorgeleid, maar blijven wel verdachten.

Bestuurder ontvluchtte plaats van ongeval

Bij de dodelijke aanvaring botsten twee boten zaterdag rond 22.45 uur op elkaar. De vier mannen die op één van de boten zaten gingen overboord. Twee van hen overleden ter plaatse. De twee andere mannen werden door de brandweer uit het water gehaald en bleven ongedeerd.

De andere boot voer onmiddellijk na de aanvaring weg. Na een grootschalige zoekactie, die leidde naar een woning in Vinkeveen, werd een beschadigde boot aangetroffen. De opvarenden daarvan worden verdacht van dood door schuld en het verlaten van de plaats van het ongeval.

De politie is nog volop bezig met het technisch onderzoek en het horen van de verdachten en getuigen. Mensen die iets hebben gezien, wordt opgeroepen zich te melden.

Aantal ongelukken recreatieboten gestegen

Het aantal ongelukken met recreatieboten is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Bij de politie en het recreatieschap Midden-Nederland, samen verantwoordelijk voor de controle en handhaving op de Vinkeveense Plassen, komen alleen al tientallen meldingen per jaar binnen over illegaal snelvaren(€).