BA vliegt voorlopig niet op Liberia en Sierra Leone

Een medewerker van Connaught Hospital in Freetown, Sierra Leone, net na de aankomst van een patiënt die symptomen vertoont van besmetting met het virus.
Een medewerker van Connaught Hospital in Freetown, Sierra Leone, net na de aankomst van een patiënt die symptomen vertoont van besmetting met het virus. Foto AP/Youssouf Bah

British Airways vliegt voorlopig niet op Liberia en Sierra Leone. De luchtvaartmaatschappij schort de vluchten van en naar de West-Afrikaanse landen tot eind deze maand op vanwege de gezondheidsrisico’s na de uitbraak van ebola daar, schrijft persbureau Reuters.

“De veiligheid van onze kanten, onze bemanningsleden en ons grondpersoneel is altijd onze eerste prioriteit. We zullen de route de komende weken voortdurend evalueren”, schrijft BA in een verklaring. Eerder schortte Emirates de vluchten op naar de getroffen gebieden.

In West-Afrika zijn sinds het begin van de huidige uitbraak in februari 800 mensen overleden aan het virus. De eerste besmettingen vonden plaats in Guinee, maar inmiddels maakt de ziekte de meeste slachtoffers in Liberia en Sierra Leone. Vorige week overleed Sheik Umar Khan, de belangrijkste ebola-arts van Sierra Leone die ruim honderd patiënten had behandeld. Vóór hem stierven al tientallen lokale verplegers en artsen aan de gevolgen van het virus.

De voetbalbond van Sierra Leone schrapte de voetbalwedstrijden vandaag na spoedberaad, meldt persbureau AP. In de Nigeriaanse stad Lagos zijn inmiddels acht vermoedelijke gevallen van ebola bekend. Zeven mensen met symptomen zijn in quarantaine geplaatst na contact met een man die vorige maand in Lagos overleed aan de ziekte.

Twee Amerikaanse artsen die in West-Afrika vochten tegen de grootste uitbraak van ebola tot nu toe, zijn beiden overgebracht naar Atlanta in de Verenigde Staten. Ze worden behandeld met een experimenteel medicijn, waarvan de ontwikkeling door een bedrijf in San Diego wordt gesubsidieerd door het Amerikaanse leger. Het middel wordt gemaakt met anti-lichamen van muizen die delen van het virus geïnjecteerd hebben gekregen. In Kentucky worden tabaksplanten gekweekt die het medicijn reproduceren.