AZ mag trainingscomplex naar Zaanstad verhuizen

De presentatie van AZ voor het seizoen 2014-2015, nu nog in het AFAS Stadion.
De presentatie van AZ voor het seizoen 2014-2015, nu nog in het AFAS Stadion.

Het nieuwe trainingscomplex van voetbalclub AZ kan worden gevestigd in Zaanstad. De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag geoordeeld dat de gemeente Alkmaar en AZ de onderhandelingen over het complex niet hoeven te hervatten. De gemeente wilde afdwingen dat AZ het complex in Alkmaar bouwt.

De rechter constateerde dat de onderhandelingen over de vestiging van het complex aan de Alkmaarse Westrand “tot mislukken zijn gedoemd”. Verder onderhandelen noemde de rechter zelfs ‘een zinloze rituele dans’ zonder ‘enige reële kans op een positief resultaat’.

Besluit al genomen

De gemeente sleepte AZ vorige maand voor de rechter nadat de club in mei had besloten naar Zaanstad te verhuizen. De club mag volgens de gemeente niet verhuizen omdat beide partijen in 2011 afspraken dat het nieuwe complex aan de Alkmaarse Westrand zou worden ontwikkeld.

AZ stelde echter dat het om een intentieovereenkomst ging en dat onderhandelingen onmogelijk zijn af te dwingen op een moment dat het besluit om te verhuizen al is genomen. De rechter ging daarin mee.

Het is nog onduidelijk of de gemeente Alkmaar in hoger beroep gaat. “Het college bestudeert de uitspraak en komt zo snel mogelijk met een reactie”, zei een woordvoerder.

AZ wil naar Zaanstad verhuizen omdat daar al op korte termijn kan worden begonnen met bouwen. De jeugd moet vanaf volgend jaar op het complex Sportpark Kalverhoek in Wijdewormer spelen. Ook het eerste elftal zal er in de toekomst zo nu en dan gaan trainen. (Novum)