‘Nigeriaans leger schuldig aan mishandelingen burgers’

Nigeriaanse soldaten bewaken een weg in de stad Abuja op 25 juni.
Nigeriaanse soldaten bewaken een weg in de stad Abuja op 25 juni. Foto Reuters/ Afolabi Sotunde

In zijn strijd tegen de extremistische groepering Boko Haram maakt het Nigeriaanse leger zich schuldig aan mishandeling van burgers. Ook heeft het meer dan zeshonderd vrijgelaten gevangenen gedood. Met die harde gegevens komt Amnesty International vandaag. Het geweld tegen burgers is een oorlogsdaad, zo zegt de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty International vindt bewijs voor de misdaden tegen burgers in expliciet videomateriaal, waarop te zien is hoe militair personeel en burgerwachten vijf gedetineerden uit een rij van zestien jonge mannen en jongens halen, om vervolgens hun keel een voor een door te snijden. Daarna worden de lichamen in een open graf gelegd. De burgerwachten in kwestie zouden volgens Amnesty milities zijn die door de regering gefinancierd worden.

Leger bekijkt beelden

De beschuldigingen van Amnesty lijken eerdere meldingen van persbureau AP te bevestigen dat alle kanten van het conflict in Nigeria zich schuldig maken aan mishandelingen. Het Nigeriaanse leger heeft tot nu toe ontkend iets fout te doen in hun aanpak van Boko Haram, maar dat gaat nu naar eigen zeggen het videomateriaal bestuderen om erachter te komen wie er verantwoordelijk is voor deze acties, zei een woordvoerder volgens AP. Er wordt strafrechtelijke actie ondernomen tegen al het schuldige personeel.

Amnesty kreeg het videomateriaal in handen van “verschillende bronnen” in de noordelijke provincie Borno, de bakermat van Boko Haram en het gebied waar de beweging het actiefst is. Meer dan 4.000 mensen, de meerderheid burgers, zijn dit jaar al gedood door alle kanten van het conflict in Nigeria. De vier jaar ervoor, de eerste vier van de opstand van de islamitische extremisten, waren dat er in totaal 3.600.

Islamitische staat

Boko Haram wil in Nigeria een islamitische staat stichten. De bevolking van Nigeria is verdeeld tussen moslims in het noorden en christenen in het zuiden. De extremisten pleegden dit jaar vele bloedige aanslagen en kregen wellicht vooral bekendheid vanwege de ontvoering van meer dan tweehonderd Nigeriaanse schoolmeisjes half april.

    • Frank Huiskamp