Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Als de boot op het water klapt gaat hij al te hard

Op de Vinkeveense Plassen geldt een snelheidslimiet van 9 kilometer per uur. Wie sneller wil, kan terecht op de Loosdrechtse Plassen. Maar ook in Vinkeveen wordt geracet, ziet het recreatieschap.

Een ongeluk met dodelijke afloop: afgelopen zaterdag knalde een speedboot op een andere boot op de Vinkeveense Plassen. Volgens de politie en recreatieschap Midden-Nederland, die samen verantwoordelijk zijn voor de controle en handhaving op de plassen, is het een ‘ongelukkig incident’. Niettemin zijn er tientallen meldingen bekend dat er illegaal wordt snelgevaren, zegt secretaris Louk Welter van het recreatieschap Vinkeveense Plassen.

Het aantal ongelukken met recreatieboten is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Gebeuren er vaak ongelukken op de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen?

,,Het klinkt wat raar na zo’n noodlottig incident, maar het valt mee. Er zijn soms aanvaringen met blikschade, in een druk weekend zijn er wel meer dan tienduizend mensen rond de plas, maar een ongeluk als afgelopen zaterdag is de afgelopen decennia niet eerder voorgekomen. Wat we wél merken is dat er op de Vinkeveense Plassen veel illegaal wordt snelgevaren.”

Illegaal snelvaren, wat is dat?

,,Op de Vinkeveense Plassen mag je niet harder varen dan 9 kilometer per uur. Wel is er in het midden van de plas een waterskibaan van 1 kilometer. Die is na veel discussie binnen de gemeente meer dan twintig jaar geleden aangelegd. En daar kun je harder varen. Maar dat is natuurlijk meer voor echte watersporters. Op de Loosdrechtse Plassen mag je met bepaalde beperkingen wel harder varen als je een ontheffing hebt. Met ontheffing geldt dan ook geen maximumsnelheid.”

Waarom mag het daar wel?

„Ik denk dat het een cultuurverschil is. Loosdrecht is altijd de mondaine recreatieplas geweest, Vinkeveen moest van het lokale bestuur rustig blijven.”

Hoe vaak komt illegaal snelvaren voor op de Vinkeveense Plassen? En wanneer gebeurt het meestal?

„De cijfers kan ik zo niet uit mijn mouw schudden, maar we constateren dat zeker tientallen keren per jaar. Het tegengaan van dat illegaal snelvaren is tijdens onze surveillance ook een speerpunt, dat is afgesproken met de politie. Hoewel het ook wel overdag gebeurt, is dan de sociale controle natuurlijk groter. Het is dus vaker ’s avonds aan de orde.”

Hoe hard gaan die snelvaarders?

,,Dat wisselt en dat hangt ook van de boot af. Met meetapparatuur is het bijna niet te meten. Meestal maakt de opsporingsambtenaar een inschatting: als de boot op het water klapt gaat hij al te hard.

Een rubberbootje gaat met 20 kilometer per uur al best hard. Een normale boot gaat doorgaans niet harder dan 70 à 80 kilometer per uur. Een boot die harder dan 100 kilometer per uur gaat, kom je niet heel vaak tegen. Dan ben je in anderhalve minuut aan de overkant. Daar is de lol ook wel snel vanaf.”

Als u een illegale snelvaarder betrapt, moeten we dan denken aan Miami Vice-achtige toestanden?

,,Wij laten het daar meestal niet op aankomen. Dat is te gevaarlijk. Bovendien, je kan er wel vandoor racen, maar je bent toch uiteindelijk het haasje. Zoveel kanten kun je hier niet op.”