Aardbeving met kracht van 5.3 treft Zuid-Afrika - zeker één dode

Een aardbeving met een kracht van 5.3 trof vanmiddag centraal Zuid-Afrika. Er is zeker één dode gevallen, zeventien mensen raakten lichtgewond. De beving werd gevoeld in het financiële district van Johannesburg. Gebouwen stonden volgens getuigen te schudden, schrijft persbureau Reuters.

Het is nog niet duidelijk of er sprake is van schade. Een ooggetuige meldt tegenover AP dat twee mijnwerkers gewond zijn geraakt. Het slachtoffer dat omkwam werd geraakt door een omvallende muur.

Volgens de US Geological Survey lag het centrum van de beving in Orkney, een plaats die 120 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg ligt in de provincie Noordwest. Orkney telt ongeveer 13.500 inwoners en de regio bevat een hoge concentratie aan goudmijnen. Mijnwerkers zijn geëvacueerd.

Een kaartje van het UGCS:

De beving is gevoeld in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria, en in Kempton Park, Glenhazel, Melviille, Sandton en Krugersdorp.

    • Annemarie Coevert