Onderzoek heropend naar omstreden dood van Pantani

Marco Pantani in de Giro van ’03.
Marco Pantani in de Giro van ’03. Foto Reuters

Een zelfmoord ensceneren is niet zo makkelijk als het op papier lijkt. Aldus misdaadexpert Peter R. de Vries, die in het AD reageerde op opmerkelijk nieuws uit Italië: daar gaat justitie de dood van de omstreden wielrenner Marco Pantani opnieuw onderzoeken na twijfels over diens zelfmoord. De overdosis coke kan hem ook zijn toegediend op Valentijnsdag in 2004.

Die nacht vormde het tragische einde van een leven dat hoogte- en dieptepunten had gekend. Pantani was de coureur die in 1998 zowel de Ronde van Frankrijk als die van Italië won, een prestatie waarmee hij zich schaarde in een illuster rijtje met namen als Merckx, Anquetil, Coppi, Hinault, Indurain en Roche. Maar de Italiaan was ook een dopingzondaar. Klimmen was zijn specialiteit, maar na zijn gebruik ging het juist bergafwaarts. Dat hij zelfmoord pleegde, kwam niet als een grote verrassing.

Maar dat is dus waar de Italiaanse justitie aan twijfelt. Mogelijk zou Pantani zijn gedwongen om een fatale hoeveelheid coke te nemen – dan is er sprake van moord.

Opvallend is dat er destijds al vragen onbeantwoord bleven in het onderzoek naar zijn dood. Hoe kwam Pantani aan zijn hoofdwond? Van wie waren de twee ski-jacks op zijn hotelkamer? (Hij checkte zonder bagage in). En wie zaten er achter de bedreiging waarvan hij vlak voor zijn dood melding deed bij de politie?

Gisteren meldde zijn moeder Tonina Pantani dat Justitie de zaak opnieuw gaat onderzoeken. „Het is op 2 augustus zestien jaar geleden dat Marco de Tour won”, schreef zij op haar Facebook-pagina. „Aan alle mensen die in hem geloofden, meld ik dat het onderzoek naar zijn dood is heropend.”

Eerder had Tonina Pantani zelf al een privédetective ingehuurd. Volgens Peter R. de Vries kampen nabestaanden vaker met twijfels. „Zij vinden de gedachte dat zo iemand zelfmoord heeft gepleegd vaak nog minder goed te verdragen, minder acceptabel, dan dat er een moord heeft plaatsgevonden”, zei hij in het AD.

Dopingzondaar of niet; haar zoon staat nog altijd op een voetstuk bij zijn fans. Tijdens de Giro van dit jaar stonden zij uitgebreid stil bij de dood van hun held.