Weer stoffelijke resten aangekomen in Eindhoven

Foto ANP / Bas Czerwinski

De Nederlandse Hercules met aan boord een kist met menselijke resten en dna-materiaal van vlucht MH17 is zojuist geland op vliegbasis Eindhoven. Op de rampplek heeft het team van Nederlandse, Australische en Maleisische experts vandaag na een vertraging van drie uur kunnen werken.

Na de landing volgt op de vliegbasis dezelfde ceremonie als bij eerdere vluchten. Na het spelen van de Last Post en een minuut stilte, wordt de kist uit het toestel gedragen en in een lijkwagen geladen. De auto rijdt vervolgens onder politiebegeleiding naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de resten geïdentificeerd.

A2 en A27 kort afgesloten

Tijdens de rit van Eindhoven naar Hiversum wordt over de A2 en A27 gereden. De snelwegen worden kortstondig afgesloten voor het overige verkeer, meldt Rijkswaterstaat.

Bij eerdere transporten werden de snelwegen grootschaliger afgesloten. “Toen was er sprake van grote colonnes, nu maar van een auto”, aldus Rijkswaterstaat.

In Hilversum staan al 227 kisten die met acht eerdere vluchten naar Nederland zijn gevlogen. Daarbij werd telkens ook een Australische Boeing C-17 ingezet. Tot nu toe zijn twee Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.

De ceremonie op vliegbasis Eindhoven wordt maandag namens het kabinet bijgewoond door vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). Ook de Eerste en Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd.

Team in rampgebied klaar voor vandaag

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts die hebben gewerkt in het rampgebied van vlucht MH17 hebben hun werkzaamheden voor vandaag afgerond. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt dat het team terugreist naar de basis in Soledar.

Het onderzoeksteam ondervond vandaag enige vertraging bij het bergen van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen.

Ze arriveerden rond 10.30 uur Nederlandse tijd op de rampplek, maar konden bijna drie uur later pas aan de slag. De situatie was niet veilig genoeg.

Meer dan honderd experts waren aanwezig. Ook waren er speurhonden en had de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) acht begeleiders meegestuurd.

    • Alex van der Hulst