Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Violiste Emmy Verhey stopt met optreden

Violiste Emmy Verhey.
Violiste Emmy Verhey. Foto ANP/ Robert Vos

Emmy Verhey (65) stopt met vioolspelen. De violiste, decennialang een van de boegbeelden van de klassieke muziek in Nederland, zegt dat ze te weinig werk heeft. Na de zomer van 2015 zal ze niet meer optreden.

Verhey maakte haar afscheid bekend in het blad Akkoord Magazine. Ze worstelde al langer met de vraag wanneer het tijd was om te stoppen, vertelt ze aan NRC Handelsblad:

“Vioolspelen is topsport op de vierkante centimeter. Je kunt in aanloop naar een concert geen dag studeren overslaan. Dat wordt zwaarder als je steeds minder gevraagd wordt voor concerten. Tussen februari en juli had ik een lege agenda. Daar kan ik niet aan wennen.”

Wonderkind

Verheys carrière bestrijkt meer dan vijftig jaar. Ze werd als wonderkind onthaald. Vioolles kreeg ze vanaf haar zevende, binnen een jaar speelde ze al concerten van Bach. Op haar twaalfde maakte ze haar debuut als solist bij het Frysk Orkest. Ze studeerde bij de vermaarde pedagoog Oskar Back en bij topviolisten als Herman Krebbers en David Oistrach in Moskou. Ze soleerde bij het Concertgebouworkest en werkte onder meer samen met violist Yehudi Menuhin. In de jaren zeventig en tachtig speelde ze in de voornaamste concertzalen in binnen- en buitenland.

In september is ze nog te horen op haar eigen Emmy Verhey Festival voor kamermuziek in haar woonplaats Zaltbommel. Het wordt de negende editie. Na haar afscheid van het podium zal ze aanblijven als artistiek leider.