Vijf aanhoudingen na fataal ongeluk op Vinkeveense Plassen

Zaterdagnacht ramde een snel varende speedboot een sloep met vier mannen. Twee van hen kwamen om het leven. Het aantal vaarongelukken neemt de laatste jaren toe.

Het was flink zoeken voor de politie, maar inmiddels zijn vijf mensen opgespoord en aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bootongeluk op de Vinkeveense Plassen zaterdagnacht. Bij het ongeluk kwamen twee mannen om het leven.

Die twee mannen zaten op een boot met twee andere mannen. De vier sloegen overboord na een botsing met een andere boot. Twee van de vier wisten zich te redden.

Volgens getuigen ramde een snel varende speedboot zonder licht de sloep met de vier mannen aan de zijkant. De speedboot ging er na de aanvaring vandoor. Inzittenden van meerdere boten in de omgeving boden de aangevarenen hulp aan. Ze schenen met lampen bij en haalden de twee overlevenden, die in shock waren, uit het water.

De politie zocht de rest van de nacht met een helikopter, boten en jetski’s naar de verdwenen speedboot. Zondagochtend vroeg troffen ze die aan nabij een woonark. Daar werden twee mannen en een vrouw aangehouden.

De drie zijn inmiddels weer vrij, maar gelden nog wel als verdachten in de zaak. Gisteravond werden nog een 30-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Amstelveen aangehouden.

Het aantal ongevallen met recreatieboten is de laatste jaren steeds toegenomen, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. In 2004 waren er 198 ongelukken, in 2008 waren dat er 310 en in 2012 waren het er 473.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er twee oorzaken van die stijging: er is meer pleziervaart en ongelukken worden tegenwoordig beter geregistreerd. Tussen 2004 en 2012 vielen elf doden bij aanvaringen.

Vorig jaar waren er vijf doden. Een persoon overleed toen zijn sloep in het Friese Tjerkgaast werd overvaren. In Grouw kwamen twee mensen om het leven bij een ongeluk op een kanaal. En in Zeeland vielen twee doden door een aanvaring tussen een tanker en een motorboot.