Van Gaal maakt vrienden in Manchester

Louis van Gaal beleeft prima eerste weken bij zijn nieuwe club. Iedereen is tevreden over zijn duidelijke aanpak.

109.318 toeschouwers bij het oefenduel Manchester United-Real Madrid.
109.318 toeschouwers bij het oefenduel Manchester United-Real Madrid. Foto AFP

Nog nooit bezochten zo veel mensen een voetbalwedstrijd in de Verenigde Staten als tijdens het duel tussen Manchester United en Real Madrid. 109.318 toeschouwers kwamen zaterdag op de wedstrijd af in Michigan.

In het universiteitsstadion in Ann Arbor boekte Louis van Gaal zijn vierde overwinning met United (3-1). Door de zege speelt zijn team vanavond in de finale om de zogeheten International Champions Cup in Miami, tegen Liverpool.

Als Van Gaal ook die wedstrijd wint, heeft hij na drie weken al zijn eerste prijs als United-manager binnen. Hoewel het een vriendschappelijk toernooi betreft, is de start van de trainer bij The Red Devils succesvol te noemen. Eerder won hij al van LA Galaxy, AS Roma en Internazionale. Zaterdag leidden goals van Ashley Young (tweemaal) en Javier Hernández tot de winst op Real Madrid. Hoewel United tot nu toe uitstekende indruk maakt, temperde Van Gaal in The Guardian na afloop van het duel iets van de verwachtingen. „Dit is alleen nog maar de voorbereiding, ook voor onze tegenstander was dat het geval. Bij hen kwam Ronaldo er bijvoorbeeld pas in de 75ste minuut in. Wij misten ook spelers als Fellaini, Januzaj, Van Persie – dus je kunt niet zeggen dat we zomaar even ieder team verslaan. Maar natuurlijk is dit wel een heel goed resultaat voor ons en het geeft vertrouwen aan de spelers. Ik denk dat we de goede kant opgaan.”

Ook de spelers zijn positief gestemd na de eerste wedstrijden in de voorbereiding. Darren Fletcher, terug na lang blessureleed, zei na de overwinning zaterdag dat het team tot nu toe ‘fantastisch’ heeft gespeeld. „De resultaten zijn belangrijk, maar de uitvoering is dat ook, en die werd met iedere wedstrijd beter. Hopelijk kunnen we daar mee door gaan. Maar het belangrijkste is dat we wedstrijden winnen en de juiste mentaliteit terugkrijgen.”

Vorig seizoen ontbrak het United aan de winnaarsmentaliteit waar het onder Alex Ferguson bekend mee was geworden. David Moyes had de moeilijke taak om de succesmanager op te volgen, en met een zevende plaats wist hij niet aan de verwachtingen te voldoen. Na nog geen jaar moest hij al weer plaatsmaken. Van Gaal was zijn opvolger.

Al vanaf het begin hanteert Van Gaal een duidelijke aanpak, waarbij hij spelers niet wil overbelasten. Zo krijgt Robin van Persie bijvoorbeeld alle tijd om weer helemaal fit te worden, nadat er vorig seizoen twijfels waren over de belasting van de sterspeler. Van Persie komt binnenkort terug bij United, maar Van Gaal zei dat hij nog even geduld moet hebben alvorens hij zal spelen. „Wanneer spelers drie weken vakantie hebben gehad moeten ze eerst een volle trainingsperiode afwerken. Pas daarna zal Van Persie gaan spelen.”

Van Gaal zei dat de aanvaller niet zal spelen in de laatste oefenwedstrijd tegen Valencia, op 12 augustus, en de kans bestaat dat hij ook de eerste wedstrijd van het seizoen zal missen, thuis tegen Swansea City. „Mensen kunnen me bekritiseren voor mijn beslissing, maar ik weet wat ik moet doen met spelers die drie weken vakantie hebben gehad. Hopelijk wordt Robin weer heel snel fit, maar op dit moment kan hij nog niet spelen.”

Het voordeel voor Van Gaal is dat hij Van Persie rustig kan brengen, nu zijn team al een prima indruk maakt in de voorbereiding. Los van het sportieve aspect was Van Gaal zaterdag ook te spreken over de ontvangst van zijn ploeg in Amerika. „We hebben in veertien dagen voor meer dan 300.000 fans gespeeld. We hebben de kans gehad om onze Amerikaanse supporters te ontmoeten en dat is ook iets waard.”

    • Arthur Renard