Teeven wil inreisverbod vreemdelingen aanpassen

Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil het inreisverbod voor vreemdelingen wijzigen. Het gaat om het opheffen van de lichte inreisverboden, die kunnen worden opgelegd aan toeristen of zakenmensen die iets langer dan gepland in Nederland blijven of aan asielzoekers die hun vertrektermijn met enkele dagen overschrijden.

De vreemdelingen die korte tijd onrechtmatig in Nederland verblijven, maar bereid zijn te vertrekken kan via een inreisverbod voor twee jaar de toegang tot Europa worden ontzegd. Teeven wil dat deze groep voortaan geen inreisverbod meer krijgt, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Wel inreisverbod voor mensen die lange tijd onrechtmatig in Nederland blijven

Het inreisverbod blijft wel bestaan voor mensen die langere tijd onrechtmatig in Nederland verblijven of vreemdelingen waarbij sprake is van een risico op het onttrekken aan toezicht, aldus de bewindsman. De duur van dit verbod moet afhangen van de duur van het onrechtmatig verblijf. Het inreisverbod kan dan ook langer duren dan twee jaar.

De bereidheid om mee te werken aan een vertrek uit Nederland moet ook meespelen bij het bepalen van de duur van het inreisverbod, vindt Teeven. Hij spreekt van een ‘trap-op-trap-af’-systematiek, waarbij de duur van het inreisverbod afhangt van de duur van het onrechtmatig verblijft (trap op) en de bereidheid tot werken aan vertrek (trap af).

Zwaardere inreisverboden blijven bestaan

Nederland kent ook zwaardere inreisverboden. Die worden opgelegd aan vreemdelingen die een gevaar vormen voor de openbare orde of nationale veiligheid en duren maximaal twintig jaar. Teeven wil daar niets aan veranderen.

In 2012 en 2013 is ruim 8.000 keer een inreisverbod opgelegd aan een vreemdeling. In ruim 7.000 gevallen ging het om een licht inreisverbod, blijkt volgens Teeven uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. (Novum)