Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Portugal redt bank met kapitaalinjectie van 4,9 miljard euro

Foto EPA

De Portugese regering injecteert 4,4 miljard euro in de grootste bank van het land: Banco Espirito Santo. Hiermee moet deze bank gered worden, en worden voorkomen dat de rest van financiële ‘besmet raakt’ met grote financiële problemen. Dat meldde persbureau AFP vannacht.

Banco Espirito Santo is één van de grootste en oudste financiële instellingen binnen de eurozone. De noodhulp vindt plaats ‘in het hart van de financiële problemen’ die nu al een maand duurt, aldus de gouverneur van de bank, Carlos Costa (foto). Het geld komt uit een speciaal fonds dat werd gecreëerd tijdens de recente financiële crisis in de eurozone, en dat is bedoeld om financiële instellingen in nood bij te kunnen staan.

Bank in tweeën gesplitst

Een tweede ingreep is dat de bank in tweeën wordt gesplitst: er komt een ‘bad bank’ onder de oude naam waar alle verliesgevende onderdelen onder vallen. Daarnaast wordt de Novo Banco opgericht, waar het gezonde deel van de bank in wordt ondergebracht.

Costa heeft verklaard dat spaarders zich geen zorgen moeten maken, net als Europese belastingbetalers. De injectie betreft een lening, aldus de gouverneur.