Portugal redt bank met 4,9 miljard aan noodsteun

Banco Espírito Santo wordt opgesplitst.

De Portugese regering redt de Banco Espírito Santo (BES) met een kapitaalinjectie van 4,9 miljard euro. De bank, die vorige week 75 procent van haar beurswaarde verloor, wordt gesplitst in een gezond deel en een slecht deel. In dat slechte deel worden de leningen ondergebracht die de bank in de problemen hebben gebracht.

BES is de grootste beursgenoteerde bank van Portugal, dat enkele maanden geleden aan de Europese Unie liet weten geen noodsteun meer nodig te hebben. De staat beschikte na het beëindigen van deze steun nog over een fonds van 6,4 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, dat bestemd was om indien nodig de bankensector te steunen. Daarvan wordt nu een groot deel ingezet om het goede deel van BES, dat Novo Banco (Nieuwe Bank) gaat heten, te herkapitaliseren.

In de slechte bank worden onder andere de leningen ondergebracht die BES had verstrekt aan de Grupo Espírito Santo, het in Luxemburg gevestigde moederbedrijf. Dit conglomeraat doet zaken in allerlei sectoren, variërend van landbouw tot gezondheidszorg in vele, voornamelijk Portugeestalige landen. Enkele weken geleden moest het surseance van betaling aanvragen in Luxemburg. Ook een Angolees dochterbedrijf komt in de slechte bank terecht.

BES kwam vorige week in acute nood toen het bekendmaakte dat er in het eerste halfjaar een verlies van 3,58 miljard euro was geleden, dat was veroorzaakt door malversaties. De politie en de financiële toezichthouder doen onderzoek naar fraude en witwassen.

Carlos Costa, gouverneur van de centrale bank, meldde gisteravond laat op een persconferentie dat de tegoeden van spaarders volledig ontzien worden. De verliezen worden toegerekend aan de aandeelhouders en de achtergestelde obligatiehouders. Deze methode is voor het eerst gebruikt bij de nationalisatie van SNS Reaal vorig jaar en is daarna beleid geworden in de eurozone. Door deze methode wordt de belastingbetaler volledig ontzien, zei Costa.

Onder de aandeelhouders is de familie Espírito Santo, die de bank in 1869 oprichtte. Zij bezit 20 procent. Een andere grote aandeelhouder is de Franse bank Crédit Agricole, die 14,6 procent bezit.

De reddingsactie door de Portugese staat geldt als een test voor het land, dat drie jaar geleden 78 miljard euro aan noodsteun van de EU en het IMF kreeg, en dat die steun in mei dit jaar beëindigde. Vrijdag steeg de rente waartegen Portugal kan lenen op de kapitaalmarkt naar 3,78 procent, maar dit was niets vergeleken bij de piek van 15 procent die Portugal in 2012 moest betalen.

De Europese Centrale Bank onderzoekt op dit moment de financiële gezondheid van de 128 grootste banken in de eurozone. De uitkomst daarvan wordt in oktober bekendgemaakt.