‘Israël schendt eigen bestand’ - doden bij aanslag graafmachine Jeruzalem

Palestijnse mannen zoeken onder het puin van het huis naar overlevenden.
Palestijnse mannen zoeken onder het puin van het huis naar overlevenden. Foto AFP/ Marco Longari

Israël zou zijn eigen eenzijdige wapenstilstand, die gold in een groot deel van Gaza, hebben overtreden. Volgens Palestijnse hulpdiensten is er vanochtend een Palestijns meisje gedood in het westen van Gaza-Stad. Dertig andere mensen raakten gewond.

Kort na het ingaan van het bestand, vanochtend om 9.00 uur Nederlandse tijd, zou een raket afkomstig uit een vliegtuig een huis hebben geraakt. Het Israëlische leger heeft gezegd dat het gaat bekijken wat er gebeurd is, schrijft persbureau AFP.

Israël maakte vannacht bekend dat er vandaag grofweg zeven uur een eenzijdig humanitair staakt-het-vuren zou gelden. De bedoeling is dat er humanitaire hulp het gebied in kan en gevluchte Palestijnen naar hun huis kunnen terugkeren. Kort voor het ingaan van het bestand werd nog een militantenleider in Gaza gedood. Het ging om Daniel Mansour, commandant van Islamitische Jihad, een bondgenoot van Hamas.

Doden bij aanslag met graafmachine in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn twee mensen om het leven gekomen toen een graafmachine inreed op een bus. De politie spreekt van een aanslag. Onder de doden was de bestuurder van de graafmachine, die werd doodgeschoten door de politie. Ook kwam een voetganger om het leven. Vijf anderen raakten lichtgewond, onder wie de buschauffeur en drie passagiers, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Twitter avatar sheeraf Sheera Frenkel Israeli reports that tractor driver rammed into a bus in Jerusalem in attempted attack. Reports of injuries at scene http://t.co/vsJwnph45V

Frankrijk oordeelt hard over Israël

Frankrijk heeft vandaag hard geoordeeld over het optreden van Israël in Gaza. De veiligheid van het land rechtvaardigt niet het “bloedbad” onder burgers, heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd. Er moet een “politieke oplossing” komen voor het conflict, zo zei hij vandaag.

“Hoeveel doden moeten er nog komen voordat het bloedbad in Gaza ten einde komt?”

Fabius sprak onder andere over het bombarderen van een school die door de Verenigde Naties beheerd werd. Daarbij kwamen gisteren tien Palestijnen om het leven. Hamas heeft volgens hem in het conflict een grote verantwoordelijkheid, maar dat betekent niet dat er misdaden gepleegd mogen worden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren dat het bombardement van de school in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook, een “duidelijke overtreding” van internationale mensenrechten was.