Online platform ‘De Correspondent’ gaat boeken uitgeven

Artwork De Correspondent door Momkai

De Correspondent gaat boeken uitgeven. Dat laat de uitgever van het digitale journalistieke medium Ernst-Jan Pfauth vandaag op De Correspondent weten.

De eerste uitgave van De Correspondent verschijnt op 15 september 2014: Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen. Het boek, dat zowel als papieren boek als ebook zal verschijnen, is geschreven door journalist en historicus Rutger Bregman (1988). Hij schrijft sinds september vorig jaar als ‘correspondent Vooruitgang’ voor De Correspondent over ‘de noodzaak van utopisch denken’.

De keuze van Bregman, die onder contract staat bij De Bezige Bij, om zijn boek bij De Correspondent uit te geven lijkt voort te komen uit onvrede. Van zijn tweede boek De geschiedenis van de vooruitgang, die in maart 2013 bij De Bezige Bij verscheen, werden zo’n zesduizend exemplaren verkocht. Zijn bereik bij De Correspondent is groter: tot op heden werden zijn artikelen op De Correspondent in totaal 1.3 miljoen maal gelezen. Van een uitgeverstransfer is vooralsnog geen sprake. De Bezige Bij heeft Bregman toestemming gegeven zijn boek bij De Correspondent uit te geven.

Pfauth noemt de stap naar het uitgeven van boeken‘een logische volgende stap in het journalistieke proces dat we voor ogen hebben.’ Na publicatie op het online platform staan correspondenten ‘in hun tuin’ open voor lezerssuggesties en zijn ze bereid hun artikelen te heroverwegen, aan te scherpen en uit te breiden. De artikelen in Gratis geld voor iedereen betreffen dergelijke stukken. Ze zijn in het afgelopen jaar op De Correspondent verschenen en sindsdien, op basis van lezerssuggesties, door Bregman uitgewerkt. Eerder leidde een artikel van Bregman tot een documentaire van Tegenlicht. De Correspondent lijkt de eerste uitgever in Nederland die actieve lezersparticipatie in hun uitgaves gaat toestaan.