Online platform De Correspondent gaat boeken uitgeven

De Correspondent gaat boeken uitgeven. Dat heeft uitgever Ernst-Jan Pfauth van het digitale journalistieke medium vandaag laten weten.

De eerste boekenuitgave van De Correspondent verschijnt op 15 september: Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen. Het boek, dat als papieren boek en als ebook zal verschijnen, is geschreven door journalist en historicus Rutger Bregman (1988). Hij schrijft sinds september vorig jaar als ‘correspondent Vooruitgang’ voor De Correspondent over ‘de noodzaak van utopisch denken’.

De Correspondent is een advertentievrij digitaal medium, dat bijna een jaar geleden van start ging. De Correspondent heeft inmiddels ruim dertigduizend betalende leden.

De keuze van Bregman, die onder contract staat bij uitgeverij De Bezige Bij, om zijn boek bij De Correspondent uit te geven lijkt voort te komen uit onvrede. Van zijn tweede boek De geschiedenis van de vooruitgang, die in maart 2013 bij De Bezige Bij verscheen, werden zo’n zesduizend exemplaren verkocht. Zijn bereik bij De Correspondent is vele malen groter: tot op heden werden zijn artikelen op De Correspondent in totaal 1.3 miljoen keer gelezen. Van een uitgeverstransfer is vooralsnog geen sprake. De Bezige Bij heeft Bregman toestemming gegeven zijn boek bij De Correspondent uit te geven.

Pfauth noemt de stap naar het uitgeven van boeken „een logische volgende stap in het journalistieke proces dat we voor ogen hebben”. Na publicatie op het online platform staan correspondenten in hun ‘tuin’ open voor lezerssuggesties en zijn ze bereid hun artikels te heroverwegen, aan te scherpen en uit te breiden.

De artikelen in Gratis geld voor iedereen betreffen dergelijke stukken. Ze zijn in het afgelopen jaar op De Correspondent verschenen en sindsdien, op basis van lezerssuggesties, door Bregman uitgewerkt.

Eerder leidde een artikel van Bregman tot een documentaire van actualiteitenprogramma Tegenlicht (VPRO). De Correspondent lijkt daarmee de eerste uitgever in Nederland die actieve lezersparticipatie in hun uitgaves gaat toestaan.

    • Roderick Nieuwenhuis