next leest. Ik hou van korte verhalen, wat zal ik lezen?

None

Zoveel boeken, zoveel smaken – met dat uitgangspunt geeft nrc.next deze zomer leestips op maat. Dus geen thriller voor iemand die alleen van romantiek houdt, geen voetbalboek voor liefhebbers van Dostojevski.

Deze week: welke boeken moet je lezen als je houdt van de korte baan? Welke verhalenbundels zijn de moeite waard?

De verhalen van de Israëlische schrijver Etgar Keret in de bundel Zeven vette jaren gaan net zo veel over de eerste levensjaren van zijn zoon en de laatste jaren van zijn vader, als over de vreemde wereld waarin hij leeft: Israël. Keret toont de idiotie van een modern land dat permanent in conflict is, wat vaak uitloopt op tragische en domweg hilarische verhalen. Probeer op z’n minst het verhaal Hoe sta je een telemarketeer te woord.

Wie na het WK alweer aan voetbalverhalen toe is, mag de columnverzameling De scheids van Menno Fernandes niet missen. Na een blessure besluit Menno om scheidsrechter te worden – precies in de tijd dat amateurvoetbalgeweld in de aandacht staat, na de moord op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het boek biedt een spannende en inzichtelijke blik in de wereld van de scheids: ‘Ik heb een probleem. Ik wil aardig gevonden worden.’

Sommige verhalen in De taal van dingen in huis van Lydia Davis zijn maar een zin lang – maar wel altijd is het een gedachte die je even op een ander spoor zet. Ze schrijft over een herkenbare wereld, maar zonder dat die herkenning geruststelt. Integendeel: Davis schrijft vaak vervreemdende observaties over alledaagse zaken en balanceert op het randje van de waanzin. Opeens herken je de wereld als iets dat je eigenlijk helemaal niet kent.