Na Google en de NSA gaan ook werkgevers ons nu van dichtbij volgen

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/
Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Dat Google, Facebook en de Amerikaanse overheid een redelijk gedetailleerd idee hebben van onze smaken en voorkeuren, ons koop- en reisgedrag, is bekend. Elk telefoontje, elke zoekopdracht voedt de dataverzamelaars die ons als consumenten proberen te begrijpen.

Dat werkgevers diezelfde technologie gaan gebruiken om werknemers te ‘volgen’? Minder bekend en zeker zo omstreden.

Is die rookpauze niet wat te lang? Is je hartslag te hoog om je rustig te kunnen concentreren? Draagbare techniek kan dat in real time gaan meten en doorgeven aan de baas. Bloomberg Businessweek beschrijft hoe softwarebedrijf Kronos laaiend enthousiast is.

Maar een grote minderheid van de Amerikanen vindt dit zorgelijk, een nieuwe bedreiging van de privacy – in potentie bedreigender dan de NSA die luistert naar de telefoontjes met je moeder.

De topman van cloudopslagbedrijf Salesforce.com, waar werknemersggegevens terecht kunnen komen, vermoedt dat de trend onomkeerbaar is – en positief. “Over het algemeen waarderen mensen het als ze productiever kunnen worden.”

Een veiligere route voor beleggers

Beleggers op Wall Street kregen vorige week klappen te verduren. De beurzen verloren grotendeels de mooie resulatten die ze sinds februari hadden geboekt. Of de neerwaartse trend deze week doorzet?

Ook de kenners bij Forbes weten het niet. Maar ze raden voor de zekerheid aan om maar liever naar obligaties te kijken.

Het lijkt er op dat ‘de bodem’ is bereikt in de obligatiemarkt, oordeelt columnist Tom Aspray. “Het zal weken duren voordat we zeker weten of dit de bodem is. Maar de timing past goed bij de economische data, die overwegend sterk zijn.”

Maar maakt je nog geen zorgen, schrijft Reuters. Te vroeg voor een werkelijke correctie. Beursanalisten zijn nog altijd bullish: ze vertrouwen op verdere groei. Maak daar gebruik van totdat het voorbij is, raadt Reuters aan. Wanneer dat zal zijn? Geen expert die het kan zeggen.

Freelancers in de ‘grijze economie’

President Obama en iedereen die er verder iets over te zeggen heeft, is dezer dagen blij met – trots op, zelfs – het werkloosheidscijfer: ruim 6 procent. Dat is mooi, een teken van het voortgaande herstel van de Amerikaanse economie. Elke maand komen er minstens 200 duizend banen bij, bleek vrijdag weer.

Maar in veel regio’s is het beeld minder rooskleurig. In Californië, de bevolkingsrijkste staat van de VS, zit 7,4 procent van de bevolking van ruim 38 miljoen zonder werk. En dat cijfer verhult de werkelijkheid, die er rauw uitziet.

Zoals de LA Times schrijft, bevindt 16,2 procent van de bevolking (6,2 procent) zich in de ‘grijze zone’ van de economie. “Ze zijn werkloos, te ontmoedigd om naar een baan te zoeken, ze werken minder dan ze zouden willen, of werken zwart”, meldt de krant. Nannies, koks, tomatenplukkers, docenten: voor een groot deel freelancer tegenwoordig.

Dat hoge aantal is een slecht teken. Californië zet in allerlei opzichten de toon voor de rest van de VS. “Het is rampzalig”, zegt econome Yvonne Yen Liu in de LA Times. “Het leidt tot hoge armoedecijfers en inkomensongelijkheid, en het zegt weinig goeds over ons vermogen om weer op onze pootjes terecht te komen als welvarende regio.”

    • Diederik van Hoogstraten