Koerden gaan in de tegenaanval op strijders ISIS

Koerdische strijdkrachten plannen een tegenaanval op de extremistische jihadisten van ISIS, nadat ze gisteren door hen overlopen werden. “Er moet iets gedaan worden”, zei een Koerdische functionaris tegen persbureau Reuters. De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft gezegd de Koerden te steunen met luchtaanvallen.

De Mosuldam aan de rivier de Tigris in 2007. Foto EPA

Koerdische strijdkrachten plannen een tegenaanval op de extremistische jihadisten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant, nu ook IS), nadat ze gisteren door hen overlopen werden. “Er moet iets gedaan worden”, zei een Koerdische functionaris tegen persbureau Reuters. De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft gezegd de Koerden te steunen met luchtaanvallen.

ISIS behaalde gisteren een grote overwinning in Koerdistan toen ze drie steden en de Mosul-stuwdam, de grootste dam van Irak, veroverden. Onderweg namen ze ook een vijfde olieveld in beslag, waarmee ze hun operaties kunnen financieren. Koerdische peshmerga zouden ISIS al uit het damgebied verdreven hebben, maar Reuters heeft dat nog niet kunnen bevestigen.

‘Ook Mosul weer heroveren’

De bedoeling van de tegenaanval, zo zei een kolonel van de peshmerga, is dat alle veroverde steden weer in handen van de Koerden komen en dat ze zelfs Mosul zullen proberen te heroveren. Mosul is de grootste stad in het noorden van Irak.

De peshmerga, die vooral tot taak hebben de autonome Koerdische regio’s van Irak te beschermen, waren tot nu toe een van de weinige strijdkrachten in Irak die weerstand boden tegen ISIS. De afgelopen maanden wisten de verdedigingstroepen terrein te veroveren zonder de directe confrontatie met ISIS aan te gaan.

Luchtaanvallen

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft de luchtmacht opgedragen om de Koerdische peshmerga te steunen bij hun tegenaanval op ISIS, zo zei een woordvoerder van het Qassem Atta-leger volgens persbureau AFP.

    • Frank Huiskamp