KNVB vraagt toestemming voor experiment met videoarbitrage

Scheidsrechter Danny Makkelie tijdens de Eredivisie vorig jaar, toen hij een gele kaart gaf aan PSV-speler Stijn Schaars na een overtreding op Feyenoord-speler Lex Immers.
Scheidsrechter Danny Makkelie tijdens de Eredivisie vorig jaar, toen hij een gele kaart gaf aan PSV-speler Stijn Schaars na een overtreding op Feyenoord-speler Lex Immers. ANP / Olaf Kraak

De KNVB dient eind dit jaar een voorstel in bij de FIFA en IFAB om te mogen experimenteren met een videoscheidsrechter. De Nederlandse voetbalbond wil kijken of videobeelden de scheidsrechter direct kunnen ondersteunen bij zijn beslissingen.

Twitter avatar KNVB KNVB De KNVB dient dit jaar een voorstel in bij de FIFA / IFAB voor invoering van de videoscheidsrechter: http://t.co/tzM8YGEqak

Er moet onder meer worden bekeken videoarbitrage de wedstrijd niet te veel vertraagt. De KNVB wil dat testen bij een aantal wedstrijden in het bekertoernooi en de beloftencompetitie. En daar is toestemming voor nodig van de FIFA en spelregelcommissie IFAB.

De zogenoemde ‘videoreferee’ werkt nu op de achtergrond en staat niet in direct contact met de scheidsrechter. Sinds vorig seizoen onderzoekt de KNVB of de videoarbitrage iets toevoegt. Volgens de club was dit bij drie à vier wedstrijden het geval.

“Een positieve constatering.”

    • Mirjam Remie