De Italiaanse marine pikte dit weekend 2500 migranten op van zee

Foto van 29 april dit jaar, toen migranten in de zuidelijke Mediterraanse Zee werden gered door de Italiaanse marine. De marine startte met de missen Onze Zee na de ramp in Lampedusa, waarbij meer dan 400 mensen omkwamen.
Foto van 29 april dit jaar, toen migranten in de zuidelijke Mediterraanse Zee werden gered door de Italiaanse marine. De marine startte met de missen Onze Zee na de ramp in Lampedusa, waarbij meer dan 400 mensen omkwamen. EPA / Giuseppe Lami

De Italiaanse marine heeft dit weekend ruim 2500 migranten opgepikt op zee. Dat meldt de marine op Twitter. De migranten werden door twee oorlogsbodems van zee gehaald.

Twitter avatar ItalianNavy Marina Militare #ultimora #marenostrum Nave ALISEO ha completato il trasbordo di 227 migranti di cui 40 donne e 95 minori http://t.co/QoBIZqO7BF
Twitter avatar ItalianNavy Marina Militare #MareNostrum nave ALISEO #MarinaMilitare termina operazione di soccorso di 316 migranti di cui 58 donne e 68 minori. http://t.co/1gehFb17s6

De migranten werden opgepikt tussen Noord-Afrika en Sicilië. Een van de schepen komt morgen aan in de haven van Salerno met 1400 migranten. De overige migranten komen ook morgen aan, in de haven van Taranto.

Ook bij het eiland Lampedusa, waar vorig jaar een grote ramp plaatsvond toen een boot met honderden vluchtelingen zonk, zijn weer honderden vluchtelingen aangekomen.

Nu al veel meer vluchtelingen opgepikt dan vorig jaar

Sinds het begin van het jaar zijn al tienduizenden vluchtelingen gered tijdens de overtocht naar het Italiaanse vasteland, schrijft persdienst Novum. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 42 duizend migranten werden opgepikt.

De chaotische situatie in Libië is een van de hoofdoorzaken van de explosieve groei van het aantal vluchtelingen, schreef Marc Leijendekker onlangs in NRC Handelsblad:

“Het machtsvacuüm na de val van Gaddafi, biedt mensensmokkelaars veel meer ruimte dan vroeger. Daarnaast stelt Italië zich anders op. De ommekeer kwam na 18 oktober, toen voor de kust van het eilandje Lampedusa, het stukje Europa dat het dichtst bij Libië ligt, een boot vol vluchtelingen zonk. Er werden 386 slachtoffers geborgen. De Italiaanse regering zette daarna de operatie Mare Nostrum op. Boten van de marine en de kustwacht gingen patrouilleren bij Sicilië. Vliegtuigen speuren de zee af naar boten met vluchtelingen in nood.

“Daardoor is het voor de mensensmokkelaars makkelijker geworden. Ze sturen hun ‘klanten’ in een volgepakte rubberboot de zee op, zenden een paar mijl buiten de Libische wateren een alarmsignaal uit en wachten tot een van de Italiaanse schepen of een door de luchtpatrouilles gewaarschuwd koopvaardijschip de vluchtelingen oppakt. Zo hoeven ze niet eens bij Lampedusa in de buurt te komen.”

Foto van een eerdere reddingsactie:

Foto EPA / Michele Naccari

Foto EPA / Michele Naccari