Israël stemt in met nieuw staakt-het-vuren

Israëlische militairen keren terug uit de Gazastrook.
Israëlische militairen keren terug uit de Gazastrook. Foto AP / Tsafrir Abayov

Israël heeft ingestemd met een nieuw staakt-het-vuren gedurende 72 uur, meldt persbureau Reuters. Egypte riep de Palestijnen en de Israëliërs op tot een nieuw staakt-het-vuren dat volgens de berichten door Israël is overgenomen. Het bestand moet op dinsdagochtend 08:00 uur lokale tijd ingaan.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse zaken riep op tot het staakt-het-vuren. Het is het tweede staakt-het-vuren na het begin van de grondoorlog in Gaza.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News #BREAKING: Israel agrees to Egyptian ceasefire proposal: Israeli official

Hamas heeft nog niet ingestemd met het bestand omdat ze eerst internationale garanties willen dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven, gevangenen vrij worden gelaten en grensposten worden geopend.

Reuters meldt om 23:05 uur dat ook Hamas volgens een woordvoerder zou instemmen met het staakt-het-vuren.

Een Israëlische official zei tegen persbureau Reuters:

“We stemmen in met het Egyptische initiatief. Als het staakt-het-vuren in acht wordt genomen is er voor ons geen reden om nog met troepen in de Gazastrook te blijven.”

De official zei dat Israël het traject ‘met een zekere hoeveelheid scepsis’ ingaat, omdat eerdere wapenstilstanden maar een kort leven beschoren waren.

Het eerdere eenzijdige humanitaire bestand ingesteld door Israël en bedoeld om humanitaire hulp naar grote delen van de Gazastrook te brengen en Palestijnen de kans te geven terug te keren naar hun huizen, liep vandaag af en werd al eerder geschonden.

VN komt woensdag informeel bijeen

De gezamenlijke vergadering van de Verenigde Naties komt woensdag informeel bijeen om te worden gebrieft over de oorlog in Gaza. Enkele medewerkers van de VN zal de vergadering van informatie voorzien.

De Veiligheidsraad van de VN heeft al eerder opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza, ze deden dit niet in een bindende en officiële resolutie.