Humanitaire wapenstilstand Israël - luchtaanval doodt militantenleider

Israël maakte vannacht bekend dat er vandaag tussen 10:00 uur en 17:00 lokale tijd een eenzijdige humanitaire wapenstilstand van kracht is. Het bestand geldt in het grootste gedeelte van de Gazastrook zodat humanitaire hulp het gebied in kan

Een Israëlische tank trekt zich terug uit de Gazastrook. Foto AFP / Thomas Coex

Israël maakte vannacht bekend dat er vandaag grofweg tussen 10:00 uur en 17:00 lokale tijd een eenzijdige humanitaire wapenstilstand van kracht is. Het bestand geldt in het grootste gedeelte van de Gazastrook zodat humanitaire hulp het gebied in kan en gevluchte Palestijnen kunnen terugkeren naar hun woning. Dat schrijft persbureau Reuters.

Update 8.55 uur: Een luchtaanal vanuit Israël heeft een militantenleider in de Gazastrook het leven gekost, enkele uren voor de wapenstilstand ingaat. Het gaat om Daniel Mansour, commandeur in het noordelijke deel van de Gazastrook van de Jihad, een groepering die als bondgenoot van Hamas geldt.

Het land vecht tijdens het bestand wel terug, mocht het worden aangevallen, aldus de Israëlische minister van Defensie in een verklaring. In de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, geldt de wapenstilstand niet. Hier is een operatie van het leger gaande om smokkeltunnels te vinden en te vernietigen. Afgelopen vrijdag was er een gelijksoortige wapenstilstand afgekondigd van drie dagen, maar deze hield slechts enkele uren stand.

Israëlische grondtroepen teruggetrokken

Gisteren heeft Israël de meeste van zijn grondtroepen uit de Gazastrook teruggetrokken. Ogenschijnlijk wordt het grondoffensief van Israël afgebouwd dat bijna een maand geleden begon. Sindsdien zijn meer dan 1800 Palestijnen en 60 Israëli’s omgekomen.

Israël kondigde op 8 juli een militaire operatie af in Gaza in een reactie op zware raketaanvallen. Na luchtaanvallen startte het Israëlische leger een zwaar grondoffensief.

    • Annemarie Coevert