Israël hervat offensief in Gaza na aflopen bestand

Israëlische soldaten lopen bij de grens van Israël met de Gazastrook.
Israëlische soldaten lopen bij de grens van Israël met de Gazastrook. Foto AFP/ Gil Cohen-Magen

Het tijdelijke eenzijdige humanitaire bestand in een groot deel van Gaza zit erop. Israël gaat weer door met luchtaanvallen op Hamas-doelwitten en met zijn grondoffensief, ook al zijn er al wel troepen teruggetrokken. Premier Benjamin Netanyahu herhaalde vanavond dat Israël net zolang doorgaat met zijn offensief, totdat de veiligheid van de Israëliërs hersteld is.

Israël kondigde vannacht het eenzijdige bestand aan, bedoeld om humanitaire hulp naar grote delen van de Gazastrook te brengen en Palestijnen de kans te geven terug te keren naar hun huizen. Het bestand zou zeven uur gelden. Hamas, de militante politieke beweging waartegen Israël oorlog voert, had al aangegeven niets met het bestand te doen.

Israël zou echter zijn eigen bestand hebben overtreden, door vlak na het ingaan ervan, om 09.00 uur Nederlandse tijd, een huis te bombarderen in het westen van Gaza-Stad. Daarbij kwam volgens Palestijnse hulpdiensten een 8-jarig meisje om het leven en raakte tientallen anderen gewond. Het Israëlische leger heeft gezegd naar het incident te zullen kijken.

Kritiek op optreden Israël

Netanyahu herhaalde vandaag, de dag dat hij van Frankrijk felle kritiek op het optreden van zijn land in het conflict te verwerken kreeg, dat Israël doorgaat met zijn offensief in Gaza, op 8 juli begonnen, totdat “vrede en veiligheid” voor de Israëliërs weer gewaarborgd zijn.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius haalde vandaag uit naar Israël en zei dat de veiligheid van het land waarborgen niet het “bloedbad” onder burgers rechtvaardigt. Na bijna vier weken nieuwe oorlog staat het dodental aan Palestijnse kant volgens AFP op 1.850 mensen. Onder hen veel burgers, van wie ook weer veel kinderen. Aan Israëlische kant zijn 67 mensen gedood, van wie drie burgers.

Gisteren had secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon nog naar Israël uitgehaald vanwege het bombardement van een school in Rafah die door de VN beheerd werd en diende als schuilplek. Daarbij kwamen tien Palestijnen om het leven. Ban noemde de actie een “duidelijke overtreding” van internationale mensenrechtenwetgeving.

Human Rights Watch: Israël schoot op vluchtende burgers

Israëlische militairen zouden in Khuza’a in Gaza burgers hebben doodgeschoten die probeerden het stadje in het zuiden van Gaza te ontvluchten, meldt Human Rights Watch vandaag in een verklaring. De mensenrechtenorganisatie noemt dergelijke aanvallen op burgers die niet meedoen aan de gevechten oorlogsdaden. Er waren bij deze incidenten geen vuurgevechten bezig en ook geen Palestijnse strijders aanwezig.

Lees ook op NRC Reader: Zo veel geweld om zo’n klein stukje land. Tien vragen en antwoorden over het conflict.