ISIS wint terrein in het noordoosten van Irak

Koerdische troepen geven dam bij Mosul uit handen. Libanese leger meldt doden bij gevechten met islamitische strijders.

Strijd in het noordoosten van Irak
Strijd in het noordoosten van Irak

Strijders van de islamitische terreurgroep ISIS hebben gisteren nieuwe olievelden, enkele stadjes en de strategisch belangrijke dam in de Tigris nabij Mosul, in het Koerdische noorden van Irak, in handen gekregen. Dat heeft de Iraakse staatstelevisie gisteren gemeld. Het bezit van de dam met zijn waterkrachtcentrale is van cruciaal belang. Van daaruit kan de waterhuishouding in Mosul en andere steden én de irrigatie van grote landbouwgebieden worden geregeld.

Volgens de Iraakse zender veroverden „de terroristische bendes van de Islamitische Staat” de dam bij Mosul „na de terugtrekking van Koerdische troepen zonder dat ze terugvochten”. ISIS controleerde al langer de dam bij Samarra, alsmede gebieden rond de gigantische dam bij Mosul – maar niet die dam zelf. Juist wegens de grote afhankelijkheid daarvan werd de dam fel verdedigd door peshmerga’s, de Koerdische elitetroepen die er niet bekend om staan snel op te geven. Volgens een Koerdische zegsman zouden de peshmerga’s zich strategisch hebben teruggetrokken om een groot tegenoffensief voor te bereiden.

Vooralsnog lijkt ISIS aan de winnende hand. Verschillende bronnen melden dit weekeinde ook de verovering van enkele steden, alsmede van twee olievelden in handen van de Koerdische troepen. De successen van ISIS, vooral de verovering van de dam bij Mosul, maken de situatie een stuk slechter voor de regering van de shi’itische premier Maliki in Bagdad.

Volgens de VN leidt de strijd in het noorden tot een „humanitaire tragedie”, met name rond de stad Sinjar. Een zegsman van de VN zei gisteren dat de afgelopen dagen 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. In totaal zijn binnen Irak meer dan een miljoen mensen van huis en haard verdreven, aldus de VN.

Intussen groeit de dreiging dat de strijd in Irak en Syrië in het westen overslaat naar Libanon. Het Libanese leger meldde gisteren dat zeker dertien militairen zijn gesneuveld bij gevechten met islamitische strijders die, komend vanaf Syrische grondgebied, een politiebureau in de stad Arasal hadden aangevallen. Niet eerder drongen islamitische milities in zulke groten getale het Libanese grondgebeid binnen. „De situatie is gevaarlijker dan men denkt”, zei een generaal gisteren. (Reuters, AP, BBC)