Herdenking 100 jaar Grote Oorlog

BBC 2

19.30-00.15

Canvas 20.30-21.35u.

Dat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak is al op talloze manieren gememoreerd. Maar de uitzending van vanavond belooft iets speciaals te worden.

Het is vandaag precies een eeuw geleden dat het Duitse leger België binnenviel, reden voor Groot-Brittannië om Duitsland om middernacht de oorlog te verklaren.

De eerste slachtoffers vielen bij Bergen, waar de Britse regering vandaag een ceremonie houdt op de begraafplaats Saint-Symphorien. Een symbolische plek: hier liggen gesneuvelden uit het Britse Gemenebest zij aan zij met Duitse soldaten. Tijdens de herdenkingsplechtigheid dragen Duitse en Britse soldaten oorlogsgedichten voor en spelen musici uit de Berliner Philharmoniker en London Symphony Orchestra muziek van Engelse en Duitse componisten.

Om 22.00u. zendt de BBC een herdenkingsdienst uit die plaatsvindt in een door honderden kaarsjes verlichte Westminster Abbey. Deze zullen een voor een worden gedoofd totdat slechts nog één kaars het Graf van de Onbekende Soldaat verlicht. Dat markeert het moment dat in de woorden van de Britse minister Edward Grey „the lamps are going out all over Europe”.

    • André Waardenburg