Honderden doden na beving in China – hulptroepen eerst te voet

Epicentrum in regio Yunnan
Epicentrum in regio Yunnan

Reddings- en bergingswerkzaamheden in de Chinese provincie Yunnan, waar gisteren een aardbeving van 6.1 op de schaal van Richter minimaal 391 dodelijk slachtoffers maakte, worden bemoeilijkt door weggeslagen bergwegen, ingestorte bruggen en zware regenval.

Bijna 24 uur na de beving bereikte vandaag pas een voorhoede van 2.500 reddingswerkers het zwaarst getroffen stadje Zhaotong, waar 12.000 hoofdzakelijk oude huizen zijn ingestort en 1.800 inwoners gewond raakten. Onder het puin bevinden zich slachtoffers, over aantallen slachtoffers in hoger gelegen dorpen is niets bekend.

Reddingswerkers konden Zhaotong per voet en toen het even opklaarde, per helikopter bereiken. De stad met circa 500.000 inwoners is regiocentrum van een arm gebied grenzend aan Birma en de provincie Sichuan.

Groot materiaal staat klaar om te helpen, de staatsmedia zeggen dat de bergings- en hulpoperatie wordt geleid door premier Li, de nummer twee van de Communistische Partij en dat partijleider en president Xi beval dat het leger de hulpverleners bijstaat.

Het gebied bevindt zich in een zone – van Vietnam tot en met Tibet – met veel aardbevingsactiviteit. De laatste schok dateert er van 2012 en in 2008 overleden 700 kilometer noordelijker, bij Wenchuan in Sichuan, 90.000 mensen, onder wie veel schoolkinderen. President Obama en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben condoleances en hulp aangeboden.