Opinie

    • John Kroon

Het ontslagseizoen is weer begonnen

None

De voetbalcompetitie begint in Nederland het komende weekeinde, maar in België zijn ze al twee weken bezig en dus... is de eerste trainer al ontslagen. Niet pas na twee wedstrijden; het seizoen 2014/2015 van Emilio Ferrera bij KRC Genk duurde negentig minuten.

Het eindigde na een 3-1 nederlaag bij KV Mechelen. De boeiendste opmerking over het razendsnelle ontslag kwam van ‘sportief directeur’ Gunter Jacob: „Het was geen paniekbeslissing.”

Nee, vast niet. Het bestuur van Racing Genk nam het besluit pas op maandagavond. Terwijl het al na de eerste helft 3-1 voor KV Mechelen stond, dus als het bestuur echt daadkrachtig was geweest, dan had het Ferrera al in de rust aan de kant geschoven. Of waarom eigenlijk niet na 38 minuten? Toen stond die score al op het bord.

Jacob, verantwoordelijk voor het technisch beleid bij Genk, moest de beslissing van het bestuur, de ‘beheerraad’, via de krant vernemen. Het was een meerderheidsbesluit waar voorzitter Herbert Houben zich naar eigen zeggen bij had neergelegd. Angst voor weer een ‘kwakkelseizoen’ gaf de doorslag. Dat hadden ze de vorig jaargang bij Genk met Mario Been al meegemaakt, die daarom in februari van dit jaar door Ferrera werd vervangen. „Iemand die zeer fanatiek met voetbal bezig is”, zei Jacob toen over deze Brusselaar. „Hij heeft bewezen dat hij psychisch en tactisch het klappen van de zweep kent.” Ferrera presteerde dusdanig goed dat zijn contract in mei werd verlengd. Ja, al drie maanden geleden dus, een eeuwigheid. Gek Genk.

F errera, ooit assistent in Mexico van Leo Beenhakker, werkte in veertien jaar achttien clubs af en werd ook tussentijds ontslagen bij Racing Jet Wavre, KSK Beveren, FC Brussels, La Louvière, Club Brugge, Skoda Xanthi (Griekenland) en Al Shabab (Saoedi-Arabië). Een ervaringsdeskundige dus, die weet dat clubs trainers weliswaar als een wegwerpartikel hanteren, maar dat ze altijd wel weer voor hergebruik in aanmerking komen. Al is Mario Been nog ‘werkloos’. Wel heeft hij Jelle Vossen, een talentvolle spits die in onmin leeft met KRC Genk, aanbevolen bij Feyenoord. Daar werd Been eerder al ontslagen, maar rancune is geen productieve houding, dat weet elke voetbaltrainer.

Ferrera verwierf in de voetbalsport de bijnaam ‘professor’. Bij Genk lieten ze weten dat ze nu op zoek gaan naar een ‘generaal’. De naam van Huub Stevens viel al. Meer een sergeant-majoor, maar wie weet zit er nog promotie in.

In Nederland staat het snelle ontslagrecord sinds vorig jaar op drie weken. Toen gooide NEC Alex Pastoor eruit (en degradeerde toch). Dat moet beter kunnen. De bal rolt weer, het ontslagseizoen is begonnen. Wie is hier de eerste?

    • John Kroon