Hemels, aards en oer

None

De Spaans-Catalaanse sopraan Montserrat Figueras, in 2011 op 69-jarige leeftijd overleden, was een absoluut fenomeen in de wereld van de authentieke oude muziek. Met haar unieke, strakke en doordringende stem, eeuwig en hemels maar ook oer en aards, was ze decennia lang een grote diva in repertoire dat reikte van de Middeleeuwen, via de Renaissance en de Barok tot de eigentijdse maar ook zo tijdloze Arvo Pärt.

Zó groot was haar belang dat de prachtige herdenkingsuitgave La voix de l’émotion (2012) nu een indrukwekkend vervolg krijgt met een dik boekje met een cd en twee dvd’s – dezelfde roerende documentaire met ondertitels in twee maal drie talen.

Figueras’ echtgenoot, de cellist Jordi Savall met wie ze het ensemble Hesperion XX oprichtte, hun musicerende kinderen en andere musici halen herinneringen op. De cd vol verstilde maar sterk gevoelvolle muziek maakt Figueras opnieuw onvergetelijk.

    • Kasper Jansen