VS: beschieting van VN-school door Israël is schandalig

De Israëlische beschieting van een VN-school in Rafah gisterochtend is „schandalig”. Dat zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering gisteren. Bij de aanval kwamen tien Palestijnen om het leven.

Israël heeft gisteren het merendeel van zijn grondtroepen uit de Gazastrook teruggetrokken, na een operatie van een maand tegen Hamas waarbij meer dan 1.800 Palestijnen en zestig Israëliërs het leven lieten. Toch werd er in sommige delen van het gebied gisteren nog zwaar gevochten.

Een legerwoordvoerder bevestigde gisteren dat het merendeel van de grondtroepen uit Gaza was teruggetrokken nadat het leger had vastgesteld dat het tunnelnetwerk van Hamas onder de grens met Israël grotendeels was ontmanteld. Hij zei dat de ongeveer dertig tunnels waren gegraven met het oog op een ‘gesynchroniseerde aanval’ op Israël. Deze dreiging zou nu geminimaliseerd zijn, maar Israël zal doorgaan om het vermogen van Hamas om raketten af te schieten te reduceren, zo verklaarde de woordvoerder. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen de strijd tegen Hamas voort te zetten, maar hij staat ondertussen onder grote internationale druk om in te binden vanwege het hoge aantal burgerslachtoffers onder de Palestijnen. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker driekwart van de doden Palestijnse burgers. In Kairo spraken vertegenwoordigers van Egypte en Hamas gisteren over een eventuele wapenstilstand tussen Israël en Hamas.

    • NRC/ap