Experts kunnen aan het werk - stoffelijke resten arriveren vanmiddag

Medewerkers van Schiphol verplaatsen de bloemen bij vertrekhal 3. De steunbetuigingen aan de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17 verhuizen naar de voetgangersverbinding onder het World Trade Center.
Medewerkers van Schiphol verplaatsen de bloemen bij vertrekhal 3. De steunbetuigingen aan de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17 verhuizen naar de voetgangersverbinding onder het World Trade Center. Foto ANP/Koen van Weel

Experts uit Nederland, Australië en Maleisië zijn vanochtend vertrokken naar de plek van de vliegramp in Oost-Oekraïne voor de vijfde onderzoeksdag. Ze kunnen na enkele uren wachten aan hun werk beginnen nu het gebied als veilig genoeg is bestempeld, schrijft persbureau Novum.

Het team arriveerde rond 10.30 uur Nederlandse tijd op de rampplek en kon in de loop van de middag aan het werk. In de ochtend is een bezoek gebracht aan het plaatsje Torez. Daar staat een treinwagon waar tot gisteren persoonlijke bezittingen van de slachtoffers in lagen. Experts hebben de verzegeling gecontroleerd.

Meer dan honderd mensen zijn aanwezig. Ook zijn er speurhonden mee. De missie wordt begeleid door acht medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Vandaag worden twee locaties in het westen van het gebied doorzocht. Gisteren doorzochten 109 mensen van de repatriëringsmissie in zes uur tijd een gebied van zes vierkante kilometer. Onder hen waren 54 Nederlandse en 34 Australische forensische experts. Daarbij vonden ze alleen persoonlijke bezittingen.

Militair vliegtuig met stoffelijke resten arriveert vanmiddag

Vanmiddag brengt een militair vliegtuig de stoffelijke resten van slachtoffers die vrijdag en zaterdag werden gevonden naar Eindhoven. Ook dna-materiaal dat in een mortuarium in Donetsk lag opgeslagen wordt naar Nederland gevlogen.

De ceremonie op het vliegveld van Eindhoven zal dezelfde zijn als bij de eerdere vluchten. De kist met de resten wordt rond 16:00 uur in Eindhoven verwacht, en vervolgens in een rouwstoet naar Hilversum gereden.

Bloemenzee Schiphol verplaatst

Bloemisten en medewerkers van Schiphol hebben vannacht de bloemen die op Schiphol zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers verplaatst wegen ruimtegebrek. De bloemenzee lag bij vertrekhal 3, nu liggen de kaartjes, bloemen en knuffels onder het World Trade Centre. Daar is meer plek, en het is overdekt.

Op de nieuwe locatie kan ook het condoleanceregister worden getekend. Volgens Schiphol blijft deze nieuwe gedenkplek voor langere tijd beschikbaar, schrijft de NOS.

    • Annemarie Coevert