Echte vlezige burgers voor de omnivoor

None

Vorige week gaf ik twee recepten voor vegaburgers. Misschien vreesde u al dat ik mij permanent tot het vegetarisme bekeerd had. Maar maakt u zich geen zorgen. Ik ben en blijf een overtuigd omnivoor. Daarom gaan we deze week vrolijk verder met ‘echte burgers met echt vlees’, zoals mijn kinderen dat plegen uit te drukken.

Vandaag een recept voor een kimchi-burger. Kimchi is een Koreaans bijgerecht gemaakt van gefermenteerde kool met onder andere knoflook, gember en pepers. Bij toko’s kun je kant- en klare kimchi kopen, maar het is ook niet al te moeilijk om zelf te maken. Op het kookblog van de krant is een recept uit 2012 te vinden van collega Menno Steketee.

Vraag uw slager om een stuk vang grof te malen, dat is ideaal burgervlees. Als dat niet lukt kunt u natuurlijk ook gewoon rundergehakt gebruiken. De sesammayonaise kan behalve op deze burgers bij van alles en nog wat worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld ook een fijne dip voor rauwkost.

Pel de sjalot en rasp fijn. Schil de gemberwortel en rasp ook fijn. Doe het gehakt in een kom, voeg de sjalot, gember, een halve eetlepel vissaus, een halve eetlepel sojasaus, een snuf zout en flink wat versgemalen peper toe. Kneed goed door elkaar. Proef het mengsel liefst even of de smaken goed zijn en pas zo nodig aan. Vorm 4 dikke burgers en leg ze tot gebruik in de koelkast. Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes en snijd de kimchi ook vrij klein. Maak de mayonaise op smaak met een drupje sojasaus, gembersiroop en sesamolie en roer er de bieslook door. Maak de barbecue aan en rooster de burgers totdat ze aan beide kanten bruin zijn, maar in het midden nog een beetje rosé. Halveer de broodjes horizontaal en rooster de snijvlakken. Beleg de broodjes achtereenvolgens met het ijsbergsla, de burgers, kimchi en de sesammayo.

    • Janneke Vreugdenhil