Ebola eist 887 doden, volgend jaar mogelijk vaccin

Ontsmetting in Liberia.
Ontsmetting in Liberia. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Het dodental als gevolg van de uitbraak van Ebola is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) per 1 augustus opgelopen tot 887. In de vier West-Afrikaanse landen waar ebola is geconstateerd waren er 1.603 zieken. Het Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituut zegt dat er mogelijk volgend jaar een vaccin is.

In Nigeria, het laatste land waar gevallen van ebola zijn gevonden, zouden vier mensen besmet zijn. Drie van hen hebben waarschijnlijk ebola en één is verdacht, volgens de WHO.

Vaccin mogelijk in juli 2015

Een vaccin tegen de dodelijke ziekte ebola is mogelijk in juli 2015 beschikbaar, aldus de arts Anthony Faudi van het Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituut.

Volgens Faudi is een preventief vaccin de afgelopen tijd succesvol getest op apen. In september gaan proeven met menselijke vrijwilligers van start, waarna het vaccin in juli volgend jaar op de markt moet komen.

Teruggekeerde besmette artsen vormen geen gevaar in VS

Faudi meldde ook dat Amerikanen zich geen zorgen hoeven te maken dat twee met ebola besmette artsen terugkeren naar de Verenigde Staten. Zaterdag kwam de eerste Amerikaanse arts aan in Atlanta. Morgen volgt zijn collega.

Sinds de uitbraak van de epidemie in West-Afrika zijn 887 mensen aan ebola overleden in Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria. Ebola gaat gepaard met koorts en hevige bloedingen en wordt overgedragen via lichaamsvocht.

De autoriteiten in Liberia hebben bepaald dat lijken van mensen die aan de ziekte bezweken zijn gecremeerd moeten worden. Dit gebeurde nadat dorpsbewoners zich hadden verzet tegen het begraven van slachtoffers in hun gemeente.

Uitbraken van de ziekte kunnen worden ingedamd door patiënten af te zonderen. Er is op dit moment nog geen vaccin of medicijn tegen de ziekte.