Dit brengen andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Lekker vertrekken zo

Dus je stapt uit eigen beweging op. Een mooie nieuwe functie wacht in de VS. Verwacht je in dat geval twee jaar salaris mee te krijgen?

Wij ook niet. Maar wij zijn dan ook geen scheidend topman van de Amsterdamse beurs. Cees Vermaas wel, en het FD meldt dat hij mogelijk zes ton – twee jaarsalarissen – in de zak kan steken.

Vrijdag werd bekend gemaakt dat Vermaas uit eigen beweging opstapt. Volgens de site Futures & Options World wordt hij directeur van de Mercantile Exchange, een grote beurs in Chicago.

Euronext Amsterdam is nét verzelfstandigd. Het bedrijf heeft sinds 20 juni een eigen beursnotering. Vermaas gaf dus zes weken leiding aan het genoteerde bedrijf, zoals het FD opmerkt, om voorts de Vereniging voor Effectenbezitters te citeren. “Een dergelijk abrupt vertrek van een bestuurder van een beursfonds, zonder opgaaf van redenen, is betrekkelijk zeldzaam.”

Uber gaat niet meer weg

Ook in de Volkskrant gaat het debat over de Amerikaanse taxidienst Uber door. Het verzet tegen de nieuwe vervoersoptie is hevig in de taxi-branche, zeker die in Amsterdam. Maar managementconsultant Gijs van Loef vindt dat onnodig.

Door technologische revoluties veranderen markten nu eenmaal, stelt hij. Net als huizenverhuursite Airbnb is de app van Uber een goed voorbeeld van extreme disruptive technology. Ook in de VS. Dat de markt zich snel aanpast, is daar gebleken toen het nog jonge Uber meteen concurrentie kreeg, onder meer van het goedkopere, een beetje povere alternatief Lyft.

In Nederland moet de passagier alleen wel goed worden geïnformeerd, vindt Van Loef. Hij bepleit een digitaal vignet: “U snort? Dit betekent geen klachtenrecht, geen gediplomeerd chauffeur en u bent beperkt verzekerd.”

Griekse fiscus heeft het gehad

Belastingontduiking is iets van alle tijden en alle landen. Maar de Grieken schijnen er meester in te zijn. Het probleem is zo groot in dat EU-land, dat de strijd tegen de ontduiking in de hoogste versnelling wordt gegooid. De fiscus in Athene neemt iedereen met 100 duizend euro of meer onder de loep.

Het Parool schrijft (op gezag van de Griekse krant To Vima) dat het tijd is voor no nonsense en nul tolerantie. “Wie de herkomst van zijn of haar vermogen niet kan toelichten, riskeert een zware boete.”

Bij de eerste controles kwamen flagrante gevallen aan het licht. Zo was er iemand die een belastbaar inkomen van 72 duizend euro had opgegeven, maar over 280 miljoen euro bleek te beschikken, verspreid over een flink aantal rekeningen. “Ook bleek een man die al jaren geregistreerd staat als werkloze te beschikken over 2,5 miljoen euro.”

    • Diederik van Hoogstraten