Dankzij jou vertienvoudigt de achterban van Bits of Freedom

Beeld Bits Of Freedom

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Toegewijde Bewegingsbouwer
Bedrijf: Bits of Freedom
Wat valt op aan de vacature: ‘Je bent het sociale gezicht van de organisatie’

Wat doe je dan eigenlijk?

Strijden voor digitale vrijheid - en zorgen dat zo veel mogelijk mensen zich daarbij aansluiten. “Onze beweging is erg aan het groeien”, zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. “We willen meer energie stoppen in de menselijke kant, niet alleen in de juridische.” Met andere woorden: de achterban vergroten.

En dan niet alleen de hardcore privacy-activisten (“die weten ons al te vinden”). Ook kunstenaars, wetenschappers. “We willen ons vrijwilligersnetwerk juist verbreden”, zegt De Zwart. Voilà, jouw rol. Jij weet van de honderden leden die dat netwerk nu telt, duizenden te maken. Door evenementen te organiseren, sociale media in te zetten.

De vrijwilligers die zich melden, help je vervolgens met het opstarten van projecten als het Privacy Café. Je spreekt met fondsen en partners over financiering, controleert de uitvoering. Vandaar dat hij expres niet voor een functieomschrijving als ‘Community Manager’ heeft gekozen, zegt De Zwart. “Je rol is veel breder dan dat.”

Wat verdient dat?

“Dat is afhankelijk van je ervaring, maar je moet denken aan overheidsschaal 10“, zegt De Zwart. Ergens tussen de 2.396 en de 3.852 euro dus. En, als voorvechters van digitale vrijheid, gratis toegang tot allerlei evenementen. Zoals het jaarlijkse Chaos Communication Congress – zeg maar het summum voor hackers.

Waarom zoeken ze iemand?

“Dit is een natuurlijke, volgende stap in het volwassen worden van onze organisatie”, zegt De Zwart. Waren ze vier jaar geleden nog met zijn drieën, inmiddels bestaat het bureau uit zeven man. “We willen slimmer omgaan met onze capaciteit nu het aantal mensen dat achter onze doelstellingen staat, steeds groter wordt.”

Wat voor collega moet je zijn?

Eentje die niet klakkeloos op “Ja, ik accepteer deze cookies” klikt. Die de algemene voorwaarden wél leest. “Je moet wel een passie voor ons thema hebben”, zegt De Zwart. “Anders wordt het lastig.” En die “het sociale gezicht” van Bits wordt. De Zwart: “We zijn nu toch vooral een clubje juristen en techneuten.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De vrijheid, ten eerste. “We geven onze banen zelf vorm”, zegt Zwart. Plus: “Je komt op plekken waar je anders niet zo snel zou komen.” De krochten van het Binnenhof, een techcongres aan de andere kant van de wereld. Niet bepaald slecht voor je netwerk.

En dan is er nog: De Goede Zaak. Lang voordat Edward Snowden mensen met een schuin oog naar hun mobieltje deed kijken, verzette Bits of Freedom zich al tegen organisaties en overheden die onze privacy schenden. Niet zonder succes. En tegenslagen, ook ná Snowden. Dat maakt het werk niet altijd even makkelijk, zegt Zwart.

Zo verloor gelegenheidscoalitie Burgers tegen Plasterk onlangs nog een rechtszaak over de werkwijze van de AIVD en de MIVD. Zwart: “We zijn een strijd aan het voeren die we momenteel verliezen. Je merkt dat sommigen na een paar jaar zijn moegestreden en cynisch worden. Daar moet je mee kunnen omgaan.” Genoeg te doen dus.

    • Eva Oude Elferink