Bolt geeft met rentree op valreep kleur aan de Gemenebest Spelen

De Jamaicaanse supersprinter is terug. Bolt leidde de estafetteploeg naar een recordtijd in Glasgow.

Foto AFP

Usain Bolt is terug. En dat wilde hij weten ook. De Jamaicaanse sprinter vierde de overwinning met het estafetteteam (4x100) uitgebreid met de Schotse fans. Hij maakte selfies met het publiek op de achtergrond en liet zich met Schotse pet en sjaal uitgebreid fêteren. De Schotten konden er geen genoeg van krijgen. In het slotweekeinde bracht hij de Gemenebest Spelen tot leven.

Bolts rentree in Glasgow kwam na 329 dagen zonder competitie. De snelste man ter wereld herstelde van blessures aan zijn voet en hamstring. Maar aan zijn heroptreden moet sportief niet veel waarde worden gehecht, hoewel hij als slotloper nog wel even demonstreerde dat hij, en hij alleen de de beste sprinter is. Bolt begon met lichte achterstand op de Engelse slotloper Danny Talbot, maar met één acceleratie bracht hij de overwinning naar Jamaica, in een recordtijd (37,58) voor de Gemenebest Spelen.

Bolt wekt de schijn dat de gedwongen rust hem dit jaar wel goed uitkomt. Kan hij zich zonder de stress van wedstrijden en gekte bij zijn openbare verschijningen voorbereiden op zijn laatste twee jaar als sprinter – althans, Bolt heeft aangekondigd dat hij na de Spelen van Rio met sprinten stopt. Dan hoopt hij drie keer op rij zowel de olympische 100, 200 als 4x100 meter te hebben gewonnen. De Jamaicaan is dan de legende die hij wil zijn.

Nu hij weer mag starten, houdt Bolt zijn programma bewust beperkt. Na de Gemenebest Spelen komt hij nog in actie voor een pretsprint op het strand van Rio de Janeiro, gevolg door serieuze wedstrijden in Warschau en Zürich. Niet geheel toevallig mijdt hij het duel met de Amerikaan Justin Gatlin, dit jaar de snelste sprinter. Dat bewaart Bolt tot volgend jaar, op de WK in Beijing.

Zijn humeur zaterdagavond stond in schril contrast met het bericht in The Times dat Bolt het in Glasgow maar „big shit” vond. Een uitspraak die hij heftig ontkende.