Aziatische miljonairs willen beleggen in Europa

China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Aziatische rijken houden van cash en steeds meer van Europa, bericht Forbes.

Miljonairs uit Azië houden minstens een kwart van hun vermogen aan in banktegoeden. Dat is meer dan in andere delen van de wereld, aldus het Amerikaanse zakentijdschrift, en meer dan voor de financiële crisis.

Onder dezelfde groep worden beleggingen in Europa steeds populairder, schrijft Forbes ook. Simon Smiles van de UBS-afdeling voor superrijken noemt dat “een fundamentele verandering”. Volgens hem wordt dat onder meer veroorzaakt door de matig presterende beurzen in Azie en het feit dat de Amerikaanse centrale bank zijn steunbeleid afbouwt, terwijl de ECB de rente onverminderd laag houdt.

De helft van de groei van de afdeling van Smiles komt inmiddels voor rekening van Aziatische klanten.

China weert buitenlandse softwarebedrijven

Voor Amerikaanse softwarebedrijven is het momenteel niet prettig zaken doen in China. De Chinese overheid lijkt steeds meer buitenlandse techbedrijven te weren ten gunste van bedrijven uit eigen land, schrijft Reuters.

Vandaag is bekend geworden dat het Amerikaanse antivirusbedrijf Symantec en het Russissche Kaspersky van een lijst van erkende toeleveranciers van de Chinese overheid zijn geschrapt. Op de lijst staan nu slechts vijf Chinese antivirusbedrijven.

Sinds NSA-klokkenluider Edward Snowden onthulde dat er aanwijzingen zijn dat de Amerikaanse geheime diensten via Amerikaanse techbedrijven in China spioneren, liggen Amerikaanse softwarebedrijven in China onder vuur. Onder meer Microsoft, Cisco en IBM kregen al te maken met onderzoeken door of kritiek van de Chinese overheid. Vermoed wordt dat bijvoorbeeld het mededingingsonderzoek naar Microsoft politiek gemotiveerd is.

De spanningen liepen verder op nadat eerder dit jaar vijf Chinese militairen in de VS werden aangeklaagd voor cyberspionage.

Hedgefondsen jagen op Australisch wijnhuis

Het Australische Treasury Wine Estates – eigenaar van het wereldberoemde Penfold’s – heeft opnieuw een overnamebod ontvangen van twee Amerikaanse hedgefondsen. Nieuwszender ABC bericht dat het eerder afgewezen KKR nu de hulp heeft ingeroepen van het Europese hedgefonds Rhône Group en dat de twee investeerders een overnamebod van 3,38 miljard Australische dollar (2,35 miljard euro) hebben uitgebracht.

Het huidige bod van 5,20 dollar per aandeel ligt zo’n 10 procent hoger dan het bedrag dat KKR in april voor Treasury Wine Estates bood. Het bod ligt ook 5 procent boven de beurskoers van het bedrijf.

Treasury Wine Estates is een van de grootste wijnbedrijven van Australië. De Raad van Bestuur heeft het overnamebod in overweging en de boeken van het bedrijf voor de twee hedgefondsen geopend.

    • Dolf de Groot