Zeker 9 doden in Oost-Oekraïne, onderzoekers voor vandaag klaar

Een Oekraïense soldaat houdt de wacht bij een checkpiont bij het stadje Debaltsevo, in de regio van Donetsk.

Bij gevechten in het oosten van Oekraïne hebben zijn vandaag zeker negen burgers omgekomen, schrijft persbureau Reuters op basis van lokale autoriteiten. Aan de rand van Donetsk vielen vandaag zes doden, bij Loegansk drie.

Gisteravond vonden er in de regio aanhoudend artilleriebeschietingen plaats. Diverse gebouwen vlogen in brand, waaronder een school en enkele appartementen. In Loegansk zitten veel burgers zonder stromend water en elektriciteit.

Donetsk omsingeld

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de beschietingen, het Oekraïense leger of de pro-Russische separatisten. Het leger heeft ondertussen wel de rand van Donetsk bereikt en daar stellingen ingenomen, ondanks verzet van rebellen. De stad is een van de laatste bolwerken van de pro-Russische separatisten.

Op een officiële kaart van de regering, zoals getweet door BBC-journalist Daniel Sandford, lijkt het erop dat de separatisten in Donetsk nu zijn omsingeld. Ze herhaalden hun oproep aan Rusland om troepen en materieel te sturen. Ondertussen zouden ze voertuigen en voedsel in beslag nemen van de inwoners van Donetsk.

Twitter avatar BBCDanielS Daniel Sandford The official Ukrainian govt map suggests Donetsk is now surrounded http://t.co/dvEDgsB9W3

Experts terug van rampplek

De Nederlandse en Australische experts die in het oosten van Oekraïne zoeken naar slachtoffers van rampvlucht MH17 waren vandaag bij de Oekraïense plaats Rozsypne. Volgens persbureau Novum hebben ze hun werkzaamheden voor vandaag afgerond. De groep was in de ochtend van de nieuwe basis in Soledar vertrokken.

Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, geeft vanavond om 18.30 uur een toelichting op de ontwikkelingen van deze dag.

De onderzoekers van de politie en marechaussee konden deze week voor het eerst hun werk doen in het rampgebied waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 inzittenden op 17 juli neerstortte. Menselijke resten die ze daar aantroffen zijn gisteren in een autocolonne overgebracht naar Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne die wel in handen is van de regering in Kiev. Mogelijk vertrekt maandag al een toestel met stoffelijk overshot uit Charkov naar Nederland.

    • Annemarie Coevert