Vier vragen over de Zomergast van vanavond, Saskia Noort

Portret van Saskia Noort tijdens de presentatie van haar nieuwe boek Debet.
Portret van Saskia Noort tijdens de presentatie van haar nieuwe boek Debet. Foto ANP / Koen van Weel

Een presentator, een speciale gast en drie uur lang televisie: deze zomer is Zomergasten (VPRO) weer op tv te zien. Elke week praat tv-maker Wilfried de Jong met een bekende of interessante Nederlander. Deze week: Saskia Noort.

Saskia Noort is schrijfster. We kennen haar vooral van boeken als De eetclub, Terug naar de kust en Nieuwe buren: thrillers met een flinke dosis liefde-, familie- en relatie-achtige onderwerpen. We stelden Toef Jaeger, boekenrecensent van NRC Handelsblad, vier vragen over haar.

Wat maakt Saskia Noort een interessante Zomergast?

“Ze is in Nederland de succesvolste schrijver van literaire thrillers. De eetclub, het best verkochte boek van 2008, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en won de Franse variant ervan: de Prix SNCF de Polar. Maar ze heeft ook een eigen boekenbon. Volgens de jury van de Meesterschapsprijs van het Nederlands Genootschap van Misdaadauteurs is ze een ‘boegbeeld, trendsetter en grensverlegger’. Noort kan een verhaal vertellen en houdt de spanning erin. Ze schrijft weliswaar niet erg sprankelend, maar doorlezen doe je wel. Misschien is het belangrijker dat ze Nederland met haar boeken een spiegel voorhoudt.”

Wat kunnen we van de uitzending verwachten?

“Meer psychologie dan spanning. Of beter gezegd, spanning die meer voorkomt uit de menselijke geest dan uit zijn handelen. Dus gaan we kijken naar Kijken in de ziel van Coen Verbraak. Door interviews met psychiaters krijgen we meer inzicht in de psyche van de dader wanneer ze ‘true crime’ toont. En we zien fragmenten van huisvrouwen met gebrek aan ambitie en feminisme. In elk geval is Noort in interviews open en geestig en lijkt ze de controverse over de aard van haar werk steeds meer van zich af te laten glijden. Dat ze ooit is neergezet als uitvinder van de ‘oestrogeenthriller’ - die in tegenstelling tot de testosteronthriller meer over hartzaken gaat dan over bloed - moet hier dan maar achterwege blijven.”

Wat moet Wilfried de Jong zeker aan deze gast vragen?

“Hij moet zeker vragen naar boekverfilmingen. Is het boek ooit beter? Drie van haar romans zijn verfilmd. Geen van die drie films zijn écht heel geslaagd. Noort kiest een stukje American Psycho. Omdat in die roman alle moorden zich alleen afspelen in het hoofd van hoofdpersoon Patrick Bateman, lijkt dat een vrijwel onverfilmbaar boek. Hoe verfilm je psychologie? Noort kiest vast en zeker fragmenten waar dat aan af te zien moet zijn.”

Wat is de grootste potentiële valkuil bij deze gast?

“Verontwaardiging en ressentiment tegenover de culturele elite, die de VPRO weliswaar niet meer wil zijn, maar door programma’s als Zomergasten toch nog is. Het is nog niet vergeten dat Connie Palmen haar thrillercollega’s ooit heeft toegeroepen: ‘Scheer je weg, nietsnutten in het land van literatuur!’ En mogelijk ook nog steeds niet vergeven.”

Lees ook: ‘Bij Noort leeft men fijnzinnig langs elkaar heen’. Abonnees lezen gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

Lees ook een interview met Saskia Noort uit NRC Handelsblad van twee jaar geleden uit de serie Scheppen. Saskia van Loenen interviewde hierin kunstenaars over hun inspiratiebronnen en werkwijze. Abonnees kunnen het interview gratis lezen, niet-abonnees betalen 10 cent.