Veel halfjaarcijfers en wat de week verder interessant maakt

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Wederom een belangrijke cijferweek aan het Damrak. PostNL en ingenieurs- en adviesbureau Grontmij komen maandag met halfjaarcijfers.

Ze worden gevolgd door ING Groep (woensdag), Delta Lloyd, SBM Offshore (donderdag) en vastgoedmaatschappij Nieuwe Steen Investments (vrijdag).

2. Ook over de grens presenteren de nodige bedrijven hun cijfers. Dinsdag is het de beurt aan Deutsche Post, Groupon en Walt Disney. Woensdag volgen Ralph Lauren, Time Warner en de Amerikaanse voedselreus Mondelez - waarvan de koffietak met Douwe Egberts fuseert.

Mijnbouwconcern Rio Tinto, Adidas en Nestlé komen donderdag met hun cijfers en vrijdag sluit verzekeraar Allianz af.

3. De relatief verse V&D-topman Jacob de Jonge maakt het niet meer mee want die legde vrijdag zijn functie neer. La Place opent maandag een filiaal in New York (of eigenlijk een bedrijfskantine) in het Google-gebouw.

Desalniettemin een bijzondere uitbreiding voor het enige V&D-onderdeel dat wel rendeert. La Place wil internationaal uitbreiden, bijvoorbeeld ook op het vliegveld van Denpasar op Bali.

4. Van maandag tot en met woensdag houdt de Amerikaanse president Obama een bijzondere top met Afrikaanse leiders in Washington. Hoewel vanwege Ebola een drietal West-Afrikaanse leiders heeft afgezegd, blijft de top belangrijk.

De economische banden tussen Afrika en Amerika staan prominent op de agenda. China is inmiddels de belangrijkste handelspartner van Afrika.

5. Het CBS komt donderdag met de maandelijkse inflatiecijfers. In juni kwam de inflatie nog uit op 0,9 procent: een lichte stijging ten opzichte van de maand daarvoor maar nog steeds aan de lage kant.

De Europese Centrale Bank komt op dezelfde dag met een rentebesluit.

6. Met PEC Zwolle tegen FC Utrecht begint vrijdag alweer het seizoen 2014-2015 van de Eredivisie. De achttien clubs mogen ruim 60 miljoen euro aan tv-gelden verdelen.

De club die deze zomer het meeste aan transfers heeft verdiend is vooralsnog Feyenoord (33 miljoen euro).

7. Verschillende koersdalingen deze week. PostNL (dinsdag), Unilever en Reed Elsevier (woensdag) betalen dividend uit en dat wordt in mindering gebracht op de beurskoers.

    • Camil Driessen