PEC Zwolle klopt Ajax en wint Johan Cruijff Schaal

De spelers van PEC Zwolle vieren feest na het winnen van de Johan Cruijff Schaal. PEC versloeg Ajax in de ArenA met 1-0.
De spelers van PEC Zwolle vieren feest na het winnen van de Johan Cruijff Schaal. PEC versloeg Ajax in de ArenA met 1-0. Foto ANP / Olaf Kraak

PEC Zwolle heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de Johan Cruijff Schaal veroverd. De bekerwinnaar was vandaag in de Amsterdam Arena met 1-0 te sterk voor landskampioen Ajax.

Stef Nijland scoorde de enige treffer. Het is de tweede keer op rij dat PEC Ajax verslaat. In de bekerfinale in april werd het 5-1 voor de Zwollenaren.

De openingsfase van de wedstrijd leek de opmaat voor een leuke wedstrijd. Al na drie minuten zette Davy Klaassen met een steekpass Nick Viergever alleen voor PEC-doelman Diederik Boer. Gehinderd door een verdediger raakte Viergever echter de paal. In een uiterste poging om alsnog te scoren raakte de Ajax-aanwinst bovendien geblesseerd aan zijn knie.

Ajax meer balbezit, maar weinig kansen

Even later was Mustafa Saymak aan de andere kant ook dicht bij een treffer. De middenvelder tilde de bal echter over het doel van Ajax-goalie Kenneth Vermeer. Na die kans zakte de wedstrijd in. Ajax had meer balbezit, maar creëerde weinig kansen. Zwolle kon af en toe counteren. Zo ook vlak voor rust toen Jesper Drost op weg naar de goal van Ajax door Niklas Moisander werd neergelegd. De Fin kwam er met geel genadig af.

In de tweede helft leidde Ajax zijn eigen ondergang in. Ruben Ligeon leverde de bal in en Kamohelo Mokotojo spurtte het veld over. Met een zuivere voorzet bereikte hij Nijland die in een beweging raak schoot. Daarna liet PEC Ajax de bal weer rondspelen, terwijl het zelf uit de counter nieuw gevaar probeerde te stichten.

In de slotfase persten de Amsterdammers er nog een slotoffensiefje uit. Daardoor ontstond echter ook ruimte aan de andere kant en Nikos Ioannidis maakte er zelfs bijna 2-0 van. Ook Saymak en Drost kregen nog goede kansen. Uiteindelijk bleef het echter bij 1-0.
(Novum)