Onderzoekers op weg naar rampplek - menselijke resten aangekomen in Charkov

Een konvooi van gekoelde voertuigen vervoeren lichaamsdelen die de afgelopen dagen zijn aangetroffen op de plek waar vlucht MH17 neerstortte. De auto's arriveerden vanochtend vroeg in Charkov. AP Photo/Olga Ivashchenko

Het team van Nederlandse en Australische experts is vanmorgen opnieuw afgereisd naar de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover persbureau Novum.

De groep is vertrokken van de nieuwe basis in Soledar en verwacht in de loop van de ochtend in het rampgebied aan te komen. Het is de bedoeling dat de experts vandaag ten noordoosten van het dorp Rozsypne gaan zoeken.

Lichamelijke resten aangekomen in Charkov

De onderzoekers hadden gisteren hun tweede ‘effectieve’ werkdag op de crashsite. Er werden opnieuw menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers overgebracht naar Soledar. De lichamelijke resten zijn inmiddels aangekomen in Charkov. De autocolonne was gisteravond vertrokken.

In Charkov worden de lichaamsdelen in het logistiek en facilitair centrum verzameld. Oekraïense, Nederlandse, Australische en Maleisische experts staan klaar om de stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen.

De resten worden zo snel mogelijk naar Nederland overgebracht. Mogelijk komt daarvoor morgen een vlucht naar Nederland, zei het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg gisteravond.

    • Annemarie Coevert