Morgen weer vlucht met slachtoffers MH17 naar Nederland

De eerste lichamen werden op 23 juli overgebracht naar Nederland.
De eerste lichamen werden op 23 juli overgebracht naar Nederland. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Een militair vliegtuig brengt morgen de stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 uit Oekraïne naar Nederland. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag laten weten. De ceremonie op het vliegveld van Eindhoven zal dezelfde zijn als bij de eerdere vluchten.

De vlucht van morgen vervoert de vondsten van vrijdag en gisteren, evenals het dna-materiaal dat in een mortuarium in de stad Donetsk opgeslagen lag, liet de leider van de repratiëringsmissie in Oekraïne Pieter-Jaap Aalbersberg weten. Het toestel uit Charkov moet rond 16.00 uur in Nederland landen, hetzelfde tijdstip als de landing van de vier eerdere vluchten. Die werden uitgevoerd door een Hercules-transporttoestel van de luchtmacht en een Boeing C-17 van de Australische luchtmacht.

Identificatie in Hilversum

In Eindhoven worden de stoffelijke resten uit het toestel gedragen en in rouwauto’s geladen. Die rijden daarna in een rouwstoet naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar forensische experts werken aan de identificatie van de in totaal 298 slachtoffers.

In totaal werden tot nu toe 227 kisten van Charkov naar Eindhoven vervoerd. Aan hoeveel slachtoffers die toebehoren is niet duidelijk. Niet elke kist bevat één lichaam.

Het duurde twee weken voordat het lukte het rampgebied veilig te bereiken. Dit kwam door de voortdurende gevechten in het gebied tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten, die na de ramp oplaaiden. Nederlandse en Australische experts zijn sinds afgelopen donderdag aan het werk in het rampgebied rond de plaats Grabovo. Vandaag waren ze bij het plaatsje Rozsypne. De woordvoerder van Pieter-Jaap Aalbersberg meldt op Twitter:

Twitter avatar ideruyter Ilona de Ruyter Dankzij @OSCE koffers, tassen en camera’s geborgen uit treinwagon #Torez. Meegenomen naar basis Soledar, aldus Aalbersberg
Twitter avatar ideruyter Ilona de Ruyter Vandaag 6km2 doorzocht door de experts. Persoonlijke bezittingen geborgen, geen stoffelijke overschotten, aldus Aalbersberg #MH17
Twitter avatar ideruyter Ilona de Ruyter Morgen verder in het westen van de rampplek. Veld met wrakstukken op de planning, net als dorpje Roshnipje, zegt Aalbersberg #MH17

Feitenrapport nog niet af

Het eerste voorlopige feitenrapport over het neerhalen van de Boeing is nog niet klaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid dacht enkele dagen geleden nog uiterlijk begin volgende week een verslag te kunnen presenteren, maar ‘er zijn een paar dingen veranderd’, zo heeft een woordvoerder van de raad vandaag gezegd.

“We verwachten het voorlopige feitenrapport snel te kunnen publiceren, maar wanneer het precies wordt, weet ik niet”, aldus Wim van der Weegen van de Onderzoeksraad. Of het rapport binnen dertig dagen na de crash - die op 17 juli gebeurde - kon Van der Weegen ook nog niet zeggen.

Bij het onderzoek worden onder meer de gegevens van de zwarte dozen van het ramptoestel gebruikt. Over de gegevens wil de zegsman niet uitweiden, behalve dat ze “bruikbaar” zijn.

De Maleisische krant New Strait Times schreef dat de gesprekken in de cockpit niet zouden wijzen op onregelmatigheden vlak voor het toestel boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. (Novum)