Israël: vermiste Israëlische militair niet ontvoerd maar omgekomen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie in Tel Aviv.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie in Tel Aviv. Foto AFP / Gali Tibbon

De Israëlische militair waarvan werd vermoed dat hij gevangen was genomen door Hamas, is vrijdag omgekomen tijdens een bombardement. Dat meldt het Israëlische leger vanmorgen, schrijft persbureau AP.

Door de ‘ontvoering’ werd een 72 uur durend staakt-het-vuren dat vrijdagochtend inging al na enkele uren geschonden. Het had 72 uur moeten duren. Het leger kon niet toelichten hoe het tot de conclusie is gekomen dat de 23-jarige militair is omgekomen.

Hamas had gisteren al laten weten dat de man vermoedelijk was gedood. De Palestijnse beweging had geen contact meer gehad met de groep strijders die de militair zouden hebben ontvoerd en ging er daarom vanuit dat de groep, inclusief de militair, dood was.

‘Grondoffensief wordt afgeschaald’

De militair is volgens Israël gevangengenomen toen hij eergisterochtend met collega’s op zoek was naar Palestijnse infiltratietunnels. Hamas zei later niet op de hoogte te zijn van een ontvoering.

De bekendmaking van het overlijden van de militair kwam gelijktijdig met het bericht dat Israël zijn grondoffensief na 27 dagen gaat afschalen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteravond tijdens een televisietoespraak dat het offensief opnieuw wordt ‘geëvalueerd’ nadat alle Hamas-tunnels naar Israël zijn opgespoord en vernietigd. Veiligheidsfunctionarissen lieten daarop weten dat de missie wordt afgebouwd.

    • Annemarie Coevert