Israël begonnen met ‘gedeeltelijke terugtrekking’ grondtroepen

Een Israëlische militaire tank trekt zich terug uit de Gazastrook.
Een Israëlische militaire tank trekt zich terug uit de Gazastrook. Reuters / Siegfried Modola

Het Israëlische leger is vanochtend begonnen met het terugtrekken en herschikken van troepen in en langs de grens met Gaza. Een aantal tanks en andere voertuigen zijn uit de Gazastrook teruggetrokken. Dat is bevestigd door een woordvoerder van het leger, schrijft persbureau AFP.

De woordvoerder spreekt over een ‘gedeeltelijke terugtrekking’. Premier Benjamin Netanyahu zei gisteren in een televisietoespraak dat er opnieuw naar het grondoffensief wordt gekeken als alle tunnels van Hamas tussen Gaza en Israël zijn vernietigd.

Nieuwe luchtaanvallen op Gaza

Bronnen bij het Israëlische leger meldden vanmorgen dat de missie zou worden teruggeschroefd. Netanyahu zei gisteren echter niks uit te sluiten en waarschuwde Hamas dat de beweging een ‘ondraagbare prijs’ zal betalen als de raketbeschietingen op Israël niet stoppen.

Een luchtaanval op een school van de Verenigde Naties in Gaza heeft aan zeker zeven mensen het leven gekost, zo meldt de BBC. De school in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, werd gebruikt als opvangplaats voor Palestijnen die hun huizen zijn ontvlucht. Op het moment van de luchtaanval zaten er duizenden Palestijnen in het gebouw.

    • Annemarie Coevert