Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

IS verovert steden en stuwdam Irak - ‘200.000 mensen op de vlucht’

De Mosuldam aan de rivier de Tigris in 2007.
De Mosuldam aan de rivier de Tigris in 2007. Foto EPA / STR

Strijders van de terreurgroep Islamitische Staat hebben in het Koerdische deel van Noord-Irak twee kleine steden veroverd. Nadat de gevechten in de stad Sinjar zaterdag uitbraken, kwam een vluchtingenstroom van op zijn minst 200.000 mensen op gang, meldt persbureau AFP op gezag van de Verenigde Naties.

Ook het plaatsje Zumar is volgens inwoners ingenomen door IS. Dit gebeurde nadat de Koerdische veiligheidstroepen, de peshmerga, werden verdreven. De zwarte vlag van de sunnitische groepering, die een kalifaat heeft uitgeroepen in de door haar bezette gebieden, is inmiddels gehesen.

Grootste stuwdam veroverd

Strijders van IS hebben volgens persbureau Reuters ook de grootste stuwdam van Irak, de Mosuldam, en nog een olieveld veroverd. De dam op nog geen vijftig kilometer van Mosul kwam na een minder dan 24 uren durend offensief tegen de Koerdische peshmerga in handen van IS. Nu kan de groepering grote Iraakse steden onder water zetten en landbouwbedrijven afsluiten van water, schrijft persbureau Reuters.

Het olieveld dat werd ingenomen, Ain Zalah, is het vijfde dat in handen is van IS. De inkomsten worden gebruikt om de operaties en offensieven te financieren.

De peshmerga, die vooral tot taak hebben de autonome Koerdische regio’s van Irak te beschermen, waren tot nu toe een van de weinige strijdkrachten in Irak die weerstand boden tegen IS. De afgelopen maanden wisten de verdedigingstroepen terrein te veroveren zonder de directe confrontatie met IS aan te gaan.

De VN spraken vandaag vooral zorg uit over het door de peshmerga beschermde Sinjar, waar zich volgens Irak-gezant Nickolay Mladenov een “humanitaire ramp” voltrekt. In het stadje, waar inmiddels ook de IS-vlag is gehesen, werden juist vluchtelingen uit andere delen van Irak opgevangen.

IS, dat gebieden in Syrië en Irak in handen heeft, wil in het Midden-Oosten een kalifaat stichten. Strijders van de groepering waren onder meer betrokken bij de aanval op een grenspost in Libanon, gisteren.