Illustrator en schrijver Sieb Posthuma (54) overleden

Illustrator en schrijver Sieb Posthuma is vandaag in Amsterdam overleden. Dat bevestigt uitgeverij Querido in een verklaring. Posthuma is 54 jaar oud geworden.

Prinses Laurentien en Sieb Posthuma bij het slotapplaus van de première van Mr. Finney de Opera.
Prinses Laurentien en Sieb Posthuma bij het slotapplaus van de première van Mr. Finney de Opera. Foto ANP / Martijn Beekman

Illustrator en schrijver Sieb Posthuma is vandaag overleden in Amsterdam. Dat bevestigt uitgeverij Querido in een verklaring. Hij is 54 jaar oud geworden.

Posthuma werkte als illustrator voor onder meer NRC Handelsblad en HP/De Tijd en tekende illustraties voor boekenkaften. Het bekendst was hij echter van zijn bekroonde (prenten)boeken en zijn wekelijkse verhalen met tekeningen over zijn foxterriër Rintje, die vanaf 2001 gedurende een periode van ruim tien jaar verschenen in NRC. Een theatervoorstelling over het hondje maakte hij met zijn man Ton Meijer.

Van Mr. Finney tot Koekjes!

De afgelopen jaren werkte Posthuma met prinses Laurentien aan een reeks boeken over Mr. Finney. Met Mr. Finney en het raadsel in de bomen werden ze dit jaar genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. In 2013 was de opera over het mens-visje te zien in theaters.

Ook met schrijver en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout, die het nieuws vanavond op zijn weblog bekendmaakte, maakte Posthuma een aantal prentenboeken, waaronder Van Ansjovis tot Zwijntje, Spin op sokken en Koekjes!. Ook zat hij samen met Marjet Huiberts achter de serie over Aadje Piraatje. Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem Alexander maakte hij vorig jaar met Francine Oomen het boekje Wat zou jij doen als je koning was?

Veelvuldig bekroond

Posthuma werd in 2009 bekroond met het Gouden Penseel voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan, een bundel dierenfabels. In 2012 ontving hij opnieuw een Gouden Penseel, dit keer voor de illustraties van Een vijver vol inkt, een selectie uit de kindergedichten van Annie M.G. Schmidt. Daarvoor was hij al onderscheiden met een Zilveren Penseel en verschillende Vlag en Wimpels van de Penseeljury.

Hoe het kwam, wist hij niet, zei hij in 2011 in een interview met NRC (€), maar vaak associeerden mensen hem met een immer rimpelloos bestaan. Hij hield van de lichtheid van het leven, zei hij.

“Kunst wordt vaak gezien als de vertaling van het grote lijden. Ik hou van kunstenaars als Calder en Matisse. Natuurlijk ken ik de donkere, zwarte kanten ook, maar ik kies het licht want dat biedt troost.”

Zijn liefde voor het speelse beeldhouwwerk van Calder kwam in 2012 nog tot uiting in het boek De draad van Alexander, over een man die met draad alles kan maken wat hij met zijn verbeelding bedenkt. Zoals een circus met acrobaten en olifanten, of gekke apparaten en gevaarlijke monsters.

Het werk van Posthuma is uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk, Brazilië, Italië, Denemarken en Duitsland en is in binnen- en buitenland tentoongesteld. Querido in het persbericht:

“Querido Kinderboeken, Uitgeverij Gottmer en Uitgeverij Leopold rouwen om het verlies van een fantastische illustrator, een inspirerende kunstenaar en bovenal een lieve vriend.”

Lees het hele interview terug (€): ‘Ik ken het zwart, maar kies het licht’